Rar se intampla sa nu racim macar o data pe an. Si aproape ca nu e raceala la care sa nu banuim si cauza. Doar ca, de cele mai multe ori, cauza e cu totul alta si ceea ce credem ca stim sunt doar mituri, fara nicio legatura cu realitatea. Iata cateva dintre cele mai des uzitate mituri legate de raceala:
Mitul nr. 1 – Raceala se datoreaza frigului
Daca acest lucru ar fi adevarat, atunci nimeni nu ar mai trebui sa raceasca in timpul verii. Desigur, in cazul in care veti face hipotermie, pe fondul unui sistem imunitar slabit, raceala se va instala mult mai repede. In general, frigul nu este o cauza directa de aparitie a virozelor in timpul iernii. Din contra, in perioada rece suntem tentati sa petrecem mai mult timp in casa, la caldura, si in aceste conditii virozele se transmit mai usor, iar numarul persoanelor infectate va creste.
Mitul nr. 2 – Raceala se poate transmite prin sarut
Pentru a verifica daca este adevarat sau doar un mit, cercetatorii au efectuat un experiment cu ajutorul unor voluntari carora li s-a aplicat in cavitatea nazala si pe limba o solutie ce continea rinovirus. S-a dovedit ca virusul prefera calea nazala, infectia fiind raspandita cu usurinta pe calea aerului.
Mitul nr. 3 – Nu aveti voie sa faceti sport daca sunteti racit
Putine persoane isi doresc sa mearga la sala sau la piscina in primele zile de raceala. Insa aceasta pauza nu trebuie sa fie pentru o perioada lunga de timp. Odata cu ameliorarea simptomelor, puteti relua exercitiile fizice usoare sau moderate pentru a putea intari si reface sistemul imunitar. Cel mai indicat este sa mergeti cel putin o jumatate de ora in aer liber.
Tratati corect raceala si evitati complicatiile!
Mitul nr. 4 – Cel mai bun remediu pentru raceala este alcoolul
Este cea mai frecventa greseala atunci cand vine vorba de raceala. Virusul nu se teme de alcool, deoarece nici nu interactioneaza cu acesta. Alcoolul are un efect de curatare, dar la nivel gastro-intestinal, iar virusii sunt localizati cel mai adesea la nivelul cailor respiratorii superioare. Mai mult decat atat, alcoolul scade capacitatea organismului de a lupta impotriva agentilor patogeni, ca sa nu mai vorbim de efectele negative pe care le are asupra ficatului.
Mitul nr. 5 – Antibioticele va scapa de raceala
Din nefericire, antibioticele nu au niciun efect atunci cand vine vorba de raceala cauzata de virusi. Singurul efect pe care il au este de a diminua din simptome. Luati antibiotice doar daca acestea v-au fost recomandate de catre medicul dumneavoastra.
Mitul nr. 6 – Cand este frig afara trebuie sa mancam mai mult
Este gresit. Atunci cand consumam produse alimentare procesate (mezeluri, alimente afumate), imunitatea noastra scade si mai mult, favorizand aparitia infectiilor. Trebuie sa urmati doua reguli simple: cresteti cantitatea de lichide pe care o consumati in fiecare zi (pana la 3 litri) si, in mod regulat, o zi pe saptamana, incercati sa renuntati la alimentele de origine animala (carne si produse lactate).
Mitul nr. 7 – Cel mai bun remediu contra racelii este ceaiul si siropul de zmeura
Zmeura contine o cantitate crescuta de acid salicilic. Fie ca este vorba de ceai sau de siropul de zmeura, acestea au o actiune antipiretica. Insa trebuie sa tineti cont ca nu oricine poate consuma zmeura. In cazul persoanelor care sufera de boli de inima, consumul de zmeura este contraindicat, deoarece poate provoca aritmii sau poate reduce functia renala.