Revista care te menține sănătos

Neurologie

7 mituri despre accidentul vascular cerebral (AVC)

Elena Coroianu; sursa: medicalnewstoday.com
20 noiembrie 2023
Share
7 mituri despre accidentul vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral (AVC) constituie cea de-a treia cauză principală de mortalitate la nivel global, după bolile cardiovasculare şi cancer. Ca în cazul multor probleme medicale majore şi despre AVC publicul larg ştie multe lucruri, care de fapt nu sunt adevărate, sunt mituri.

Iată care sunt principalele mituri legate de AVC.

Există trei tipuri principale de accident vascular cerebral. Primul tip şi cel mai întâlnit (87% dintre cazuri) este accidentul vascular cerebral ischemic. Apare atunci când fluxul de sânge prin artera care furnizează oxigen creierului este blocat. Al doilea este un accident vascular cerebral hemoragic, cauzat de o ruptură a unei artere a creierului, care, la rândul său, dăunează ţesuturilor din jur. Al treilea tip de accident vascular cerebral este un atac ischemic tranzitoriu (AIT), care este uneori numit mini-accident vascular. Se întâmplă atunci când fluxul de sânge este blocat temporar la creier, de obicei pentru cel mult 5 minute.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio Neuroalfa. Un supliment alimentar cu o compoziţie complexă, care ajută la îmbunătăţirea memoriei, susţine sistemul nervos periferic şi funcţiile cerebrale. Ameliorează simptomele din neuropatie, inclusiv neuropatia diabetic.

Cele mai întâlnie mituri despre AVC

1. Accidentul vascular cerebral este o problemă a inimii

Deşi riscul de face un AVC este legat de factorii de risc cardiovascular, accidentele vasculare cerebrale au loc în creier, nu în inimă. Unii oameni confundă accidentul vascular cerebral cu un atac de cord, care este cauzat de o blocare a fluxului de sânge către inimă, şi nu către creier.

2. AVC nu poate fi prevenit

Cei mai comuni factori de risc pentru AVC includ hipertensiunea arterială, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, diabetul, traumatismele la cap sau gât şi aritmiile cardiace. Iar mulţi dintre aceşti factori de risc pot fi eliminaţi prin schimbarea stilului de viaţă. Alţi factori de risc includ consumul de alcool şi stresul, factori care pot fi gestionaţi.

AVC, mituri AVC,

3. Simptomele AVC sunt greu de recunoscut

Cele mai frecvente simptome ale accidentului vascular cerebral formează acronimul F.A.S.T. (în limba engleză).

  • F(ace): căderea feţei, când o parte a feţei devine amorţită şi produce un „zâmbet” neuniform.
  • A(rm): un braţ devine slab (fără forţă) sau amorţit.
  • S(peech): dificultate la vorbire sau vorbire neclară.
  • T(ime): este timpul să sunaţi la 112.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio Neuroalfa. Un supliment alimentar cu o compoziţie complexă, care poate ajuta la îmbunătăţirea memoriei, susţine sistemul nervos periferic şi funcţiile cerebrale. Ajută la meliorarea simptomelor din neuropatie, inclusiv neuropatia diabetică.

4. AVC nu poate fi tratat

Tratamentul de urgenţă al unui AVC cu injectarea unui medicament pentru distrugerea cheagurilor, trombectomia mecanică minim invazivă pentru îndepărtarea cheagului sau intervenţia chirurgicală poate inversa simptomele unui AVC la multe persoane, mai ales dacă ajung la spital suficient de devreme pentru terapie; ideal în 3-4 ore de la producerea evenimentului.

5. Accidentul vascular cerebral apare doar la vârstnici

Vârsta este un factor de risc semnificativ pentru AVC. Riscul de se dublează la fiecare 10 ani după vârsta de 55 de ani. Cu toate acestea, accidentele vasculare cerebrale pot apărea la orice vârstă. Potrivit unui studiu din 2013 aproximativ 15% din toate accidentele vasculare cerebrale ischemice au avut loc la adulţi tineri şi adolescenţi.

6. Orice AVC are simptome

Cercetările arată că AVC fără simptome sunt mult mai frecvente decât cele cu simptome. De exemplu, concluzia unui studiu este că din cele peste 11 milioane de accidente vasculare cerebrale din 1998, 770.000 prezentau simptome, în timp ce restul de peste 10 milioane au fost fără.

7. AVC provoacă întotdeauna paralizie

Accidentul vascular cerebral este o cauză principală a dizabilităţii pe termen lung, dar nu toţi cei care suferă un AVC se vor confrunta cu paralizie sau slăbiciune.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.