Şi părul poate spune multe despre sănătatea noastră! Stresul excesiv sau o deficiență nutrițională se pot observa destul de uşor dacă privim aspectul podoabei capilare. Iată cele 7 lucruri pe care le spune părul despre starea noastră de sănătate.
Multe persoane se gândesc cel puțin o dată pe zi la cum arată părul lor – temându-se de „zilele proaste” în care podoaba lor capilară nu are tocmai forma dorită. Există însă cercetări ce au scos la iveală că unele modificări ale aspectului, texturii sau grosimii părului pot fi semne ale unor posibile probleme de sănătate. Aşadar, este bine să luăm aminte la ce se ascunde în spatele unor neplăceri ce ar putea părea pentru mulți doar nişte „mofturi estetice”.
1. Stresul ne scoate fire de păr alb, la propriu!
Există unele cercetări care au sugerat că stresul cronic poate contribui la încărunțirea părului, provocând daune ADN-ului şi reducând aportul celulelor producătoare de pigment din foliculii de păr. Şi stresul oxidativ poate juca, de asemenea, un rol important în grizonarea părului. Atunci când radicalii liberi inhibă procesele de reparare ale organismului, sunt afectate şi celulele producătoare de pigment.
2. Părul fragil, semn al sindromului Cushing
Părul fragil este un simptom al sindromului Cushing, afecțiune rară cauzată de o cantitate prea mare de cortizon (hormon produs de glanda suprarenală,care ajută organismul să suporte mai uşor stresul şi micsorează nivelul inflamaţiei). Sindromului Cushing vine şi cu hipertensiune arterială, oboseală şi durerile de spate.
3. Părul rar din pricina unor probleme cu tiroida!
Persoanele cu hipotiroidism – afecțiune ce apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni – s-ar putea confrunta şi cu o posibilă cădere a părului. Pe lângă rărirea părului, anumite tulburări tiroidiene vă expun riscului de apariție a unei afecțiuni autoimune de cădere a părului, numită alopecia areată. Se manifestă prin căderi bruşte de păr ce lasă în urmă unele goluri la nivelul scalpului şi este cauzată de sistemul imunitar, care atacă foliculii de păr.
4. Anemia vinovată pentru căderea părului
Mai mult păr rămas în perie? Ar putea fi un semn că organismul are rezerve scăzute de fier sau chiar anemie. Fierul este esențial pentru multe reacții biologice şi chimice, inclusiv pentru creşterea părului.
Căderea părului, 22 de vinovaţi
5. Deficiență de proteine = căderea părului
Lipsa de proteine din organism poate duce la rărirea podoabei capilare. Este bine de ştiut că printre cele mai bune surse de proteine se numără iaurtul grecesc fără grăsimi, năutul şi pieptul de pui.
6. Problema mătreții
„Fulgii de nea” de pe umeri şi sprâncene sunt semn de mătreață, o afecțiune cronică a scalpului. Fără a fi o problemă gravă de sănătate, poate fi tratată cu şampoane de păr de specialitate, fără prescripție medicală. Una dintre cele mai frecvente cauze ale mătreții este o afecțiune numită dermatită seboreică, ce se manifestă printr-o piele a capului înroşită, cu textură grasă, acoperită de „solzi” albi sau gălbui. Iritațiile la nivelul scalpului mai pot apărea şi din cauza unei ciuperci asemănătoare drojdiei – numită malassezia.
7. Coafatul excesiv poate masca problemele de sănătate
Folosirea excesivă a foehnului, a plăcilor şi ondulatoarelor de păr, precum şi vopsitul des poate deteriora podoaba capilară, dându-i un aspect uscat şi fragil. Iar un păr „prea mult” coafat poate masca anumite probleme şi poate face dificil de observat semnele pe care părul le poate indica despre starea noastră de sănătate.