Corpul uman are peste 200 de oase grupate in trei mari tipuri: lungi, scurte si late. Oasele contin o cantitate mare de saruri minerale compozitia lor fiind controlata de sistemul neuro-endocrin. Principala patologie (problema) osoasa este reprezentata de fractura.
Tipuri de fracturi
Principala impartire a lor este in functie de aspectul pielii – daca pielea este intacta fracturile sunt denumite inchise iar cind pielea este sectionata (intr-unul sau mai multe puncte) de fragmente osoase iar pericolul de infectie este mare in acest caz.
Un tip special de fractura este fractura in lemn verde specifica copiilor. La ei oasele fiind mult mai elastice chiar la forte mari (loviri importante, caderi de la inaltime de citiva metri) osul nu se rupe ci apare o fisura de-a lungul lui.
O alta impartire a fracturilor este in fractura simpla (cind osul rupindu-se intr-un singur loc rezulta doar doua segmente si fractura cominutiva (cind prin ruperea lui exista trei sau mai multe segmente).
Cum recunoastem o fractura?
Desi nu exista certitudine pina cind nu avem rezultatul examenului radiologic (referindu-ne la fracturile inchise) totusi exista citeva semne care va pot conduce la idea ca ati suferit o fractura:
Cind un os se rupe se aude un zgomot specific asemanator cu un trosnet Membrul respectiv se scurteaza La locul fracturii pot exista mici fragmente ce se misca independent si pe care le putem simti la palpare Exista un spasm muscular in jurul fracturii (muschii se contracteaza pentru a compensa efectul produs de fractura) Durerea poate fi de intensitate medie sau mare (depinde de zona afectata si de tipul fracturii; desi poate parea paradoxal exista entorse grave mai dureroase decit anumite tipuri de fracture) Nu va mai puteti controla anumite miscari care implica segmentul afectat. Pielea se tumefiaza si se umfla progresiv la scurt timp dupa producerea accidentului Pielea este perforata si se vad fragmente de os doar in cazul fracturilor deschise
Cum procedam in cazul unei fracturi?
Orice suspiciune de fractura trebuie imobilizata cu atele (mai mult sau mai putin artizanale) care trebuie sa „prinda” articulatiile de deasupra si dedesubtul leziunii. De asemenea trebuie sa avem mare grija ca la fracturile deschise sa evitam la maximum contaminarea plagii cu pamint sau alte posibile surse de infectie.
Obligatoriu trebuie sa ne prezentam apoi la cea mai apropiata unitate spitaliceasca cu Camera de Garda Ortopedie-Traumatologie.
Ce face ortopedul?
Dupa ce va va examina atent, medicul ortoped va solicita efectuarea a cel putin doua radiografii pentru a sti cu certitudine tipul leziunii osoase suferite. Osul are calitatea de a se vindeca singur intr-un timp relativ scurt insa fara interventia medicului ortoped exista riscul de a se vindeca in pozitie vicioasa. Medicul poate reusi realinierea oaselor fara interventie chirurgicala (reductia fracturii). Astfel, ortopedul se asigura ca osul este „pus la loc” inainte de a incepe vindecarea („sudarea” capetelor rupte).
Pentru a se conferi timpul necesar acestei vindecari segmentul lezat se imobilizeaza in aparat gipsat pe o perioada ce poate varia de la 21 la 60 de zile. in toata aceasta perioada este bine sa nu uitam de exercitii in sensul ca daca de exemplu antebratul este imobilizat in gips trebuie sa utilizam zilnic mina in diverse exercitii.
Cand se ajunge la operatie in cazul unei fracturi?
Exista cinci situatii in care se opteaza pentru interventie chirurgicala. Acestea sunt:
fracturile deschise situatiile in care sansa ca osul sa se reface este minima (exemplul tipic fracturile de col femoral la persoanele in virsta) fractura este instabila si necesita fixare cu ajutorul unor materiale speciale fracturile care nu au permis reductia fracturile care au inceput deja sa se vindece dar intr-o pozitie vicioasa (incorecta). RETINETI! In caz de suspiciune de fractura controlul clinic ortopedic si paraclinic radiologic sunt imposibil de ocolit. In functie de rezultatul acestora exista doua mari tipuri de rezolvari medicale ori reductie si imobilizare ulterioara in aparat gipsat ori interventie chirurgicala.
Dr. Alin Popescu
Medic medicina sportiva
Medic coordonator FRR
0726/777.137