Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

7 cele mai importante simptome ale bolilor cardiovasculare

21 mai 2024
Share

Fiecare tip de boala cardiaca se poate manifesta cu anumite simptome specifice, insa exista si multe afectiuni cardiace diferite care prezinta semne si simptome asemanatoare. Acestea depind de tipul si severitatea bolii cardiace.

Este important ca fiecare dintre noi sa invete sa le recunoasca, pentru a se putea prezenta din timp la controlul medical, in cazul in care aceste simptome apar pentru prima data sau se accentueaza. In continuare, va prezentam cele mai importante si cele mai frecvente simptome ale bolilor cardiovasculare.

1. Durerea toracica sau disconfortul toracic

Exista putine simptome mai alarmante decat durerea toracica. In mintea multora dintre noi, durerea toracica echivaleaza cu durerea cardiaca. Desi exista si alte afectiuni care se manifesta prin acest tip de durere, bolile cardiace sunt atat de frecvente si periculoase, incat acest simptom nu trebuie niciodata trecut cu vederea. Durerea toracica este un termen mai putin precis. Este adesea folosit pentru a descrie orice durere, senzatie de presiune, apasare, sufocare, amorteala sau disconfort la nivelul toracelui, gatului, abdomenului superior si se asociaza adesea cu durere la nivelul maxilarului, capului sau bratelor.

Boala cardiaca ischemica sau infarctul miocardic, cauze ale durerii toracice

Durerea toracica poate dura mai putin de o secunda sau cateva zile ori saptamani. Poate aparea frecvent sau rar, sporadic sau previzibil. Cele mai frecvente cauze ale durerii toracice sunt boala cardiaca ischemica, infarctul miocardic, starile anxioase sau de panica, astmul bronsic, pneumonia, pericardita, spasmul arterelor coronare, disectia de aorta.

2. Palpitatiile

Palpitatiile, traduse prin resimtirea propriilor batai ale inimii, reprezinta un simptom intalnit adesea. Majoritatea bolnavilor le descriu fie ca „pauze” ale ritmului cardiac (urmate mai mereu de perceperea unei batai intense), fie ca perioade de batai cardiace rapide si/sau neregulate. Cei mai multi pacienti care prezinta palpitatii au, de fapt, un anumit tip de aritmie cardiaca. Aproape toate aritmiile cardiace se manifesta prin palpitatii, insa cel mai frecvent este vorba despre extrasistole atriale si ventriculare, episoade de fibrilatie atriala sau episoade de tahicardie supraventriculara.

Palpitatiile pot anunta tahicardia ventriculara

Uneori, palpitatiile pot semnala prezenta unei aritmii mult mai periculoase, tahicardia ventriculara. Din acest motiv, nu trebuie ignorate. Aritmiile care pun viata in pericol se intalnesc de obicei la pacientii care au o boala cardiaca preexistenta, fiind important sa se identifice cauza palpitatiilor la cei cunoscuti cu boli cardiace. Acelasi lucru este valabil in cazul persoanelor cu palpitatii care au factori semnificativi de risc pentru boli cardiace (istoric familial, fumatorii, colesterol crescut, supraponderalii sau obezii, sedentarii).

3. Ametelile

Episoadele de ameteala pot avea multe cauze, incluzand anemii si alte boli hematologice, deshidratare, infectii virale, repaus prelungit la pat, diabet, boli tiroidiene, tulburari gastrointestinale, boli hepatice, renale, vasculare, neurologice. De asemenea, episoade vasovagale (lesin), insuficienta cardiaca si aritmii cardiace.

Episoadele frecvente de ameteala impun un control medical complet

Deoarece foarte multe afectiuni se pot manifesta cu aceleasi simptome, orice persoana care acuza episoade de ameteala trebuie sa efectueze un control medical complet. Avand in vedere multitudinea bolilor cu aceste simptome, cel mai indicat ar fi ca acest examen initial sa fie efectuat de catre medicul internist sau medicul de familie.

4. Sincopa – lesinul sau pierderea cunostintei

Sincopa reprezinta pierderea brusca si temporara a cunostintei. Este un simptom comun, experimentat cel putin o data in viata. De cele mai multe ori, nu indica o problema medicala grava. Cu toate acestea, uneori, sincopa indica o afectiune periculoasa. In consecinta, este important sa se identifice cauzele, care se grupeaza in patru mari categorii: neurologice, metabolice, vasomotorii si cardiace. Dintre acestea, numai sincopa cardiaca evolueaza frecvent spre moarte subita.

Aritmiile si leziunile cardiace obstructive se pot manifesta prin sincope

Sincopele de cauza cardiaca apar in aritmii sau in leziunile cardiace obstructive: bolile valvulare (stenoza aortica, stenoza mitrala), obstructia vaselor sangvine (un cheag mare de sange in vasele pulmonare), tumorile cardiace, cum ar fi mixomul atrial, o tumora benigna care poate astupa valva mitrala). Majoritatea acestor afectiuni sunt relativ usor de diagnosticat in timpul unui consult medical si pot fi confirmate prin efectuarea unei ecografii cardiace.

 

5. Oboseala, letargia sau somnolenta diurna

Oboseala, letargia sau somnolenta din timpul zilei sunt simptome frecvente. Oboseala poate fi definita ca incapacitatea de a functiona, de a ne indeplini activitatile zilnice in mod normal. Somnolenta implica, in plus, tendinta de a adormi in timpul zilei sau chiar adormirea brusca, fiind cunoscuta sub numele de narcolepsie.

Insuficienta cardiaca poate fi semnalata si de oboseala

Oboseala si letargia pot fi simptome ale unor boli cardiace, in special ale insuficientei cardiace. De aceea, trebuie evaluate atent in scopul identificarii cauzelor. Somnolenta este adesea provocata de tulburarea somnului din timpul noptii, cum se intampla in apneea de somn, sindromul picioarelor nelinistite sau insomnie. Aceste tulburari ale somnului sunt totusi mai frecvente la pacientii cu boli cardiace.

6. Dispneea

Dispneea sau dificultatea respiratiei este cel mai adesea manifestarea unei boli pulmonare sau cardiace. Bolile pulmonare care au ca simptom dispneea sunt astmul bronsic, emfizemul pulmonar, bronsita, pneumonia sau pleurezia (acumularea de lichid intre foitele pleurei). Ceea ce trebuie retinut este faptul ca dispneea este aproape intotdeauna un semn de boala, astfel incat este obligatorie examinarea medicala.

Insuficienta cardiaca si boala coronariana au adesea ca simptom dispneea

Bolile cardiace manifestate prin dispnee sunt in special insuficienta cardiaca si boala coronariana. Pacientii cu insuficienta cardiaca prezinta dispnee in timpul efortului fizic sau in pozitia intins in pat pe spate (decubit dorsal). Alte afectiuni cardiace, cum ar fi bolile valvulare sau pericardice, ca si aritmiile, prezinta in tabloul clinic dispnee.

7. Claudicatia

In situatia in care arterele care iriga membrele inferioare sau superioare sunt partial sau total obstruate (astupate), cel mai frecvent din cauza aterosclerozei, apar simptome de boala arteriala periferica: claudicatia (adica dureri sau crampe in membrele inferioare in timpul mersului ori exercitiilor fizice, care se amelioreaza sau dispar la repaus) si senzatia de rece sau amorteli la nivelul picioarelor, in special noaptea.

Ce ne recomanda specialistul?

Exista numeroase strategii prin care puteti preveni instalarea bolilor cardiovasculare, in principal prin adoptarea unui mod de viata sanatos:

  • Renuntati la fumat! Substantele chimice din tutun sunt nocive pentru inima si vase. Riscul de boli cardiovasculare scade semnificativ dupa un an de zile de la intreruperea fumatului.
  • Faceti miscare cel putin 30 de minute zilnic!
  • Dieta sanatoasa, saraca in grasimi si sare, dar bogata in fructe, legume, cereale integrale, va mentine sanatatea!
  • Pastrati-va greutatea corporala in limite normale!
  • Faceti controale medicale periodice, cu verificarea tensiunii arteriale, a colesterolemiei si a glicemiei.

Copiii care au in familie rude cu boli cardiace si adultii tineri (incepand cu 20 de ani) ar trebui sa isi verifice colesterolul cel putin o data la 5 ani. Diabetul zaharat este un important factor de risc cardiovascular. Din acest motiv, se recomanda si testarea periodica a glicemiei, mai ales la indivizii supraponderali sau cu istoric familial de diabet.

Dr. Camelia Diaconu,

Medic primar medicina interna,

Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”,

Asist. Univ. UMF „Carol Davila”,

Doctor in medicina

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.