Revista care te menține sănătos

ORL

7 cauze frecvente care duc la scaderea auzului

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
11 octombrie 2021
Share
7 cauze frecvente care duc la scaderea auzului

Trecerea timpului nu iarta pe nimeni, asa ca pe langa afectiunile pe care le presupune inaintarea in varsta, si auzul are de suferit, scazand progresiv pana la pierderea definitiva. Nu exista nicio metoda de a  preveni pierderea auzului odata cu varsta.

Acest lucru este cauzat de scaderea progresiva a celulelor ciliate de la nivelul urechii interne. Aflati care sunt celelalte cauze care pot duce la scaderea auzului.

1. Expunerea la zgomote puternice la locul de munca

Expunerea prelungita si continua la zgomote puternice poate duce la pierderea auzului. Aceasta problema este frecventa la persoanele care lucreaza cu diverse aparate care produc zgomote puternice. De asemenea, utilizarea motocicletelor sau a sculelor electrice poate deteriora, in timp, auzul. Incercati sa evitati sau sa faceti pauze mai dese de la activitatile care presupun expunerea la zgomot puternic. Nu uitati sa folositi dopuri de ureche antifonice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

2. Traumatismele sau modificarile bruste ale presiunii atmosferice

Traumatismele craniene severe pot duce la fracturi ale oaselor mici din urechea medie sau leziuni ale nervilor cranieni, cauzand pierderea permanenta a auzului. Modificarile bruste ale presiunii atmosferice, cum ar fi zborul cu avionul, scufundarile, pot duce la deteriorarea timpanului si la afectiuni ale urechii interne sau medii.

3. Medicamentele

Dupa administrarea unor medicamente, pot aparea efecte secundare, cum ar fi scaderea sau chiar pierderea auzului. Principalele medicamente ototoxice sunt antibioticele si cele utilizate in tratamentul tumorilor (chimioterapice). Administrarea indelungata de antiinflamatoare nesteroidiene poate creste riscul de hipoacuzie.

4. Bolile cronice

Unele boli cronice, care nu sunt in legatura directa cu urechea, pot provoca pierderea partiala a auzului, din cauza intreruperii circulatiei sangelui la nivelul urechii interne sau la nivel cerebral. Cele mai frecvente boli sunt: bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, bolile autoimune (poliartrita reumatoida).

7 cauze frecvente care duc la scaderea auzului

5. Tumorile

Formatiunile tumorale benigne – osteotoame, exostoze, polipi – pot cauza pierderea auzului. In anumite cazuri, extirparea chirurgicala a acestor formatiuni poate restabili auzul. De asemenea, neurinomul acustic este o tumora cu localizare la nivelul nervilor cranieni, care fac legatura intre urechea interna si creier. Alte simptome, precum tulburarile de echilibru, parestezii, tinitus pot fi cauzate de prezenta unor formatiuni tumorale.

6. Zgomotele explozive

Pierderea auzului poate fi cauzata de zgomote foarte puternice si bruste. Cele mai frecvente zgomote explozive raspunzatoare de pierderea auzului sunt petardele, focurile de arma sau alte explozii. Acestea pot deteriora timpanul sau urechea interna. Efectul poate fi imediat, iar cauza, pierderea definitiva a auzului.

Cum ne afecteaza castile sanatatea fizica si psihica      

7. Utilizarea castilor

Persoanele care utilizeaza frecvent casti pentru a asculta muzica la volum maxim au un risc crescut de pierdere temporara sau permanenta a auzului. Specialistii recomanda ascultarea muzicii in casti la un volum mai mic si limitarea utilizarii acestora.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.