Desi poate parea incredibil, nu de putine ori aerul din casele noastre este mai putin respirabil decat cel de afara. Obiectele de mobilier, covoarele, tablourile, produsele de intretinere, toate degaja poluanti care pot fi cancerigeni.
Aflati ce obiecte din casa va pot imbolnavi si cum va puteti feri de efectele nocive ale acestora.
1. Obiectele de mobilier
Modern sau vintage, mobilierul poate contine formaldehida, un gaz incolor care provoaca oboseala, cefalee, vertij, iritatii ale ochilor si cailor respiratorii, mancarimi. La fel de nocivi sunt adezivii si liantii sintetici, folositi la fabricarea mobilierului. Ce este mai grav este ca acest gaz poate fi cancerigen. El se gaseste in nenumarate produse folosite in viata de zi cu zi – adezivi, cosmetice, lacuri, pardoseli, textile etc.
Recomandari: Mobilierul din lemn masiv nu contine formaldehida, dar are un pret mult mai mare. Ceva mai economic si mai putin periculos este mobilierul din lemn alb.
2. Caloriferele, sobele, semineele
Scaderea temperaturilor de afara aduce cu sine incalzirea interioarelor, provenita de la diferite surse, caloriferul fiind printre cele mai frecvent folosite. Atunci cand acestea nu functioneaza in parametrii optimi, degaja monoxid de carbon, un gaz inodor, incolor si neiritant, care insa este extrem de toxic. Simptomele unei inoxicatii cu monoxid de carbon sunt: dureri de cap, greturi, varsaturi, dureri toracice si abdominale.
Recomandari: Faceti revizii periodice ale sistemelor de incalzire! Respectati cu sfintenie sfaturile de utilizare a aparatelor pe combustibil, care va sunt furnizate de fabricant in momentul achizitionarii lor! Nu blocati caile de evacuare a gazelor!
3. Covoarele, vopselele, lacurile
Covoarele, mochetele, parchetul, linoleumul, adezivii pentru gresie si faianta, tapetul contin numeroase substante chimice (compusi organici volatili, acetaldehida, formaldehida), care pot intensifica manifestarea simptomelor la persoanele alergice si pot creste riscul aparitiei cancerului, cu precadere la nivelul cailor respiratorii.
Recomandari: Daca vopsiti peretii camerei si folositi adezivi sau solventi, deschideti larg ferestrele si faceti pauze la intervale regulate, in timpul carora respirati aer curat. Ideal ar fi sa redecorati casa folosind materiale 100% inofensive: gresie de pluta care nu necesita lipire, covoare de bambus, picturi ecologice, parchet din lemn masiv. Plantele va pot fi de mare ajutor: ficusul si iedera sunt plante depoluante, care absorb o mare cantitate de substante toxice si emana oxigen.
4. Produsele de intretinere
Detergentii de rufe sau cei de curatat gresia si faianta, solutiile pentru curatat geamuri sau detartrantul fac miracole in ceea ce priveste intretinerea casei, nu insa si atunci cand intra in contact cu pielea, cu ochii sau caile aeriene. Acestea contin substante volatile, eliberate in atmosfera imediat ce este desfacut capacul, provocand dificultati de respiratie, arsuri sau alergii.
Recomandari: Nu stocati produsele menajere langa sursele de caldura, ci intr-un loc bine aerisit. Respectati doza si instructiunile de folosire mentionate pe eticheta si nu amestecati produsele, lucru ce ar putea provoca reactii periculoase. Din cand in cand, nu va sfiiti sa apelati la solutii naturale, precum otet, zeama de lamaie sau bicarbonat de sodiu.
5. Umezeala din camere
Igrasia care apare in incaperile ce conserva umezeala nu reprezinta altceva decat ciuperci microscopice, care isi gasesc un teren favorabil dezvoltarii in mediile umede. Mai mult decat aspectul inestetic pe care-l ofera incaperii, igrasia presupune eliberarea in aer a sporilor si substantelor toxice si poate provoca alergii si inflamatii ale mucoaselor.
Recomandari: Dupa fiecare baie sau dus, dupa folosirea bucatariei, pe scurt, dupa orice activitate care genereaza umiditate, aerisiti incaperea pentru a evita formarea condensului. Vegheati la buna functionare a instalatiilor sanitare pentru a evita scurgerile de apa, si a sistemelor de ventilare.
6. Peturile, biberoanele, cutiile de conserve
Biberoanele contin o substanta numita bisfenol A. Acest element intra si in compozitia peturilor, capacelor, recipientelor din plastic, cutiilor de conserve. Pericolul il reprezinta trecerea bisfenolului A in alimente si bauturi. Bisfenolul A poate cauza modificari hormonale, infertilitate, diabet si probleme cardiovasculare.
Recomandari: Evitati sa incalziti la microunde recipientele care contin policarbonat (caldura faciliteaza eliberarea particulelor de bisfenol A). Mai degraba, goliti continutul cutiilor de conserve intr-o farfurie si apoi introduceti-o in cuptorul cu microunde. Daca aveti copil mic, nu folositi biberoane care contin bisfenoli, nu incalziti alimentele sau bauturile in recipiente de plastic si nu puneti alimente fierbinti in recipiente de plastic.
7. Imprimantele, consumabilele, tutunul
Ce legatura exista intre fumul de tigara si imprimante? Ambele contin xilen, un derivat al benzenului, extrem de toxic. Xilenii, care se prezinta sub forma de lichide transparente, emit vapori care sunt cu atat mai periculosi, cu cat nu au miros. Asa ca nimic nu ne avertizeaza ca suntem pe cale de a inhala substante toxice. Ele stau la baza afectiunilor neurologice. La fel de nociv este si fumatul in casa, atat cel activ, cat si cel pasiv.
Recomandari: Limitati expunerea la aceasta substanta aerisind cat de mult se poate incaperile. In plus, exista plante decorative care absorb xilenii, precum Aglaonema, Cycas, Dieffenbachia sau palmierul exotic Areca.
Text: Oana Anghel
Sursa: Sante.journaldesfemmes.com