Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

7 beneficii ale uleiului de cocos

21 mai 2024
Share

Uleiul de cocos este un aliment putin cunoscut pentru beneficiile sale pentru sanatate, fiind mai mult utilizat in cosmetica. Este bine de stiut ca acesta reprezinta o combinatie intre acizii grasi ce au efecte intens benefice pentru sanatate.

Printre acestea, se numara pierderea kilogramelor in plus, imbunatatirea functiilor creierului si prevenirea afectiunilor cardiovasculare si a infectiilor. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos. 

Creste buna dispozitie

Nuca de cocos este un fruct exotic, ce se poate achizitiona oriunde in lume, si poate fi consumata ca atare sau in diferite combinatii in preparatele culinare. Aceasta este bogata in acizi grasi saturati, insa nu trebuie confundati cu cei nocivi din friptura sau branza. S-a demonstrat ca persoanele care consuma in mod regulat nuca de cocos sunt mai fericite si mai zambitoare.

Previne bolile cardiovasculare

Uleiul de nuca de cocos contine 50% acid lauric, ce ajuta in prevenirea multor boli cardiovasculare, inclusiv a hipercolesterolemiei si hipertensiunii arteriale. Acizii grasi saturati din uleiul de cocos nu sunt nocivi precum cei din alte uleiuri vegetale. Acesta nu creste nivelul colesterolului „rau” si reduce incidenta leziunilor arterelor, intervenind astfel in prevenirea aterosclerozei.

Vindeca afectiunile pielii

beneficii-ulei-de-cocos-2Are un efect intens pozitiv asupra pielii, atunci cand este aplicat local. Reprezinta cea mai buna solutie pentru a preveni si trata uscarea pielii. De asemenea, este un excelent ajutor in prevenirea si combaterea ridurilor, pe masura ce inaintam in varsta. Uleiul de cocos este intens folosit pentru tratarea multor afectiuni ale pielii, printre care si psoriazis, dermatita, eczema sau alte infectii ale pielii. Din acest motiv, uleiul de cocos este ingredientul de baza in anumite produse cosmetice (sapunuri, lotiuni de corp, creme).

Nu in ultimul rand, uleiul de cocos previne imbatranirea prematura si bolile degenerative, datorita proprietatilor antioxidante.

Ne scapa de kilogramele in plus

Este foarte util in lupta cu kilogramele in plus, datorita acizilor grasi continuti. De asemenea, este usor de digerat si mentine functiile tiroidei si ale intregului sistem endocrin. In plus, acesta accelereaza metabolismul si favorizeaza scaderea in greutate.

Intareste sistemul imunitar

Intareste sistemul imunitar, datorita lipidelor antimicrobiene, acidului uric, acidului carpic si acidului caprilic continute, ce au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale. Organismul nostru transforma acidul lauric in monolaurina ce lupta impotriva virusurilor si bacteriilor, precum herpes, influenza, citomegalovirus, chiar HIV. De asemenea, uleiul de cocos ajuta la combaterea bacteriilor extrem de daunatoare, precum listeria monocytogenes si Helicobacter pylori. 

Imbunatateste digestia

Proprietatile uleiului de cocos sunt mult evidentiate atunci cand este folosit la gatit. Acesta imbunatateste functiile sistemului digestiv si previne aparitia afectiunilor stomacului si ale intestinului, inclusiv a sindromului de colon iritabil. Acizii grasi saturati continuti au proprietati antimicrobiene si ajuta in lupta impotriva multor bacterii, fungi si paraziti ce pot cauza indigestie. De asemenea, uleiul de cocos favorizeaza absorbtia vitaminelor, mineralelor si aminoacizilor esentiali.

Vindeca infectiile

Atunci cand este aplicat pe suprafetele infectate, uleiul de cocos formeaza un strat ce protejeaza zona afectata de praf, aer, fungi, bacterii si virusuri din exterior. De asemenea, uleiul de cocos vindeca vanataile, accelerand vindecarea tesuturilor lezate. Uleiul de cocos poate combate infectiile ce cauzeaza ulcer, infectiile gatului, ale tractului urinar, pneumonia si gonoreea.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.