Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul si consumul excesiv de alcool sunt factori responsabili pentru aproximativ 40% din totalul cazurilor de cancer din lume. Daca la acestea se adauga alimentatia nesanatoasa, lipsa activitatii fizice si obezitatea, proportia cazurilor de cancer care pot fi usor prevenite trece de 60%.
Doar tipurile de cancer mostenite pot fi prevenite mai greu, dar acestea reprezinta oricum doar 5-10% din totalul cazurilor din intreaga lume.
Asadar, restul sunt cauzate, in principal, de stilul de viata modern. Iata sase exemple simple si cum pot fi ele prevenite:
- Cancerul mamar
Introducerea a 20 de minute de activitate fizica moderata sau viguroasa, de cel putin cinci ori pe saptamana, impreuna cu mentinerea unui stil de viata sanatos, reduce riscul aparitiei cancerului cu 25%, potrivit unui studiu realizat anul trecut de Breast Cancer Research.
- Cancerul ovarian
Femeile care au in fiecare zi o activitate fizica de intensitate mare prezinta un risc redus de cancer ovarian, comparativ cu cele care duc o viata sedentara.
- Cancerul de prostata
Conform unui studiu publicat in Jurnalul International de Cancer, in 2006, barbatii care au efectuat exercitii fizice regulate au prezentat un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostata, comparativ cu cei care nu aveau un stil de viata care implica si activitatea fizica. Un studiu similar, realizat in China in 2005, afirma acelasi lucru.
- Cancerul colorectal
Conform unui studiu publicat in British Medical Journal, oamenii care au un stil de viata sanatos, cu un program de execitii fizice regulate (cel putin 30 de minute pe zi) prezinta un risc foarte redus de a dezvolta aceasta boala. Mai mult, o cercetare realizata la Institutul de Cancer din Copenhaga, timp de zece ani, arata ca numarul cazurilor de cancer colorectal a fost cu 23% mai mic la persoanele care faceau zilnic exercitii fizice.
- Cancerul pulmonar
Exercitiile fizice regulate reduc riscul de cancer pulmonar in special la fumatori, dar si la persoanele care au renuntat la fumat. Afirmatia se bazeaza pe un studiu din 2003, desfasurat de Jurnalul American de Epidemiologie.
- Cancerul gastric
Cercetatorii din Ontario au ajuns la concluzia ca riscul de cancer de stomac scade cu 20-40% la cei care au facut exercitii fizice intense mai mult de trei ori pe saptamana, comparativ cu cei care fac exercitii fizice o data pe luna.
Asadar, trebuie inceput de urgenta un program de exercitii, dar treceti, treptat, de la o intensitate mica la una moderata.
Cristina Ionescu