Una dintre funcţiile principale ale pieli este cea de barieră între organism şi mediul înconjurător. Prin această funcţie este reglat nivelul de lichide şi electroliţi din organism şi suntem protejaţi împotriva factorilor externi dăunători, ce pot fi de natură fizică, chimică, mecanică sau infecţioasă.
Pielea este cel mai mare organ din organism şi este alcătuită din 3 straturi, care dinspre exterior spre interior sunt: epiderm, derm şi hipoderm. Bariera cutanată este alcătuită din stratul cornos, stratul superior al epidermului, care, la rândul său este alcătuit din corneocite dispuse sub forma unor cărămizi susţinute de o matrice „construită” din lipide. Afectarea barierei cutanate duce la uscarea pielii, care devine sensibilă şi predispusă la agresiuni externe. Acest lucru este frecvent iarna, când aerul rece usucă pielea, cu afectarea stratului cornos al epidermului.
Cum prevenim deshidratarea pielii în sezonul rece
1. Curăţare blândă şi hidratantă
Pentru a preveni uscarea suplimentară a pielii, se recomandă utilizarea unor săpunuri sau geluri de curăţare care nu exfoliază şi care nu conţin substanţe iritante ce pot reduce şi mai mult sebumul şi grăsimile naturale de pe suprafaţa pielii. Se recomandă folosirea unor geluri de curăţare hidratante sau a uleiurilor de duş, care curăţa piele fără a o usca suplimentar.
2. Utilizarea consecventă a cremei hidratante
Aplicarea zilnică a cremei hidratante este una dintre cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a contracara deshidratarea pielii în zilele reci. Astfel se formează un strat protector la nivelul pielii, care previne pierderile de apă şi care protejează pielea agresiunile externe.
3. Hidratarea mâinilor după fiecare spălare
Pentru a preveni uscarea excesivă a măinilor se recomandă aplicarea de cremă hidratantă după fiecare spălare. În cazul unor mâini foarte uscate, putem opta pentru purtarea unei perechi de mănuşi din bumbac, pe care să o punem imediat după aplicarea cremei hidratante, pentru o mai bună absorbţie a acesteia.
4. Evitarea duşurilor sau a băilor fierbinţi
Temperaturile ridicate ale apei duc la îndepărtarea stratului lipidic al pielii şi la deshidratarea acestuia. De aceea, se recomandă duşuri calde sau uşor calde, pentru a evita efectele neplăcute ale deshidratării. În plus, se recomandă aplicarea cremelor hidratante imediat după spălare.
5. Purtarea hainelor comfortabile şi non-iritante
Alegerea hainelor potrivite sezonului rece, din materiale naturale precum lâna este una dintre cele mai bune decizii pe care le putem lua pentru a ne proteja de frig. Totuşi, hainele din lână purtate direct pe piele pot provoca iritaţii. Din acest motiv se recomandă utilizarea unui strat subţire de haine din materiale naturale, precum bumbacul, direct pe piele, peste care le putem pune apoi pe cele din lână.
6. O dietă echilibrată şi hidratare
Pielea noastră reflectă de cele mai multe ori ceea ce se întâmplă în interior. De aceea, se recomandă să ne hidratăm corespunzător prin consumul a minim 2l de apă şi să consumăm fructe şi legume şi alimente bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi şi grăsimi nesaturate (nuci, seminţe sau grăsimi de natură vegetală). Atenţie! Consumul de alcool în exces deshidratează organismul.