Revista care te menține sănătos

Raceală și gripă

6 semne care indica mai mult decat o simpla raceala

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
1 octombrie 2018
Share
6 semne care indica mai mult decat o simpla raceala

In special in sezonul rece, fiecare dintre noi dobandeste cel putin un episod de raceala. Din cauza frecventei crescute a acesteia, precum si din cauza banalitatii de care da dovada, de cele mai multe ori, evitam sa mergem la doctor pentru un consult mai amanuntit.

Bineinteles, este mai usor sa ne tratam acasa in timp ce stam sub patura, insa aceasta metoda nu functioneaza intotdeauna, mai ales atunci cand este vorba despre mai mult decat o banala raceala. Multe afectiuni debuteaza ca o raceala comuna. Din acest motiv, este necesar sa invatam sa facem diferenta intre o simpla raceala si alte afectiuni care necesita ajutor medical. Iata care sunt semnele si simptomele care indica faptul ca este momentul pentru un control medical.

Febra mare

Febra este, de obicei, asociata cu disconfortul fizic si cele mai multe persoane se simt mai bine atunci cand este tratata. In functie de varsta, conditie fizica si de boala care a cauzat-o, puteti necesita sau nu tratament medical pentru febra in sine. In cazul adultilor, o febra mai mare de 39°C indica faptul ca organismul are de-a face cu mai mult decat o simpla raceala. Febra moderata poate chiar ajuta sistemul imunitar sa distruga bacteriile si virusurile, insa tot sunt necesare un consult medical si un set de analize de sange.

Recidivele

Daca nu va simtiti bine, apoi va simtiti mai bine, dupa care iar va e rau, poate fi semnul unei suprainfectii. Suprainfectia este o infectie secundara mai grava, ce apare atunci cand sistemul imunitar este slabit din cauza unei alte afectiuni. In acest caz, slabirea sistemului imunitar poate sa apara ca urmare a unei alte infectii sau din cauza ca flora normala din organism (ce protejeaza impotriva bolilor) este alterata, facand loc unei alte infectii. Recidiva semnelor si simptomelor unei raceli poate semnala ceva mai grav. Din acest motiv, nu trebuie sa ezitati sa consultati medicul.

Durerile severe de cap

Exista mai multe tipuri de dureri de cap, aparute din varii motive. Desi nu toate sunt la fel, acestea au un lucru in comun: durerea. Insa unele dureri de cap pot cauza si aparitia unor simptome neplacute, precum greata si varsaturile. Durerile de cap intense pot diminua abilitatea de a va concentra sau de a gandi clar si trebuie investigate de medic. Acestea pot semnala afectiuni ale sistemului nervos central, precum meningita. Simptomele meningitei mai includ si intepenire si durere in spatele gatului, somnolenta, febra, stari de voma, frisoane, fotofobie si dureri musculare. Este o afectiune severa a carei investigatie nu trebuie amanata.

Slabiciunea si oboseala excesive

Daca slabiciunea si oboseala nu va lasa nici macar sa va dati jos din pat, este momentul sa cautati ajutor medical. Durerile musculare si oboseala pot semnala prezenta gripei, o afectiune respiratorie contagioasa cauzata de un virus. Medicul va poate prescrie medicamente antivirale, ce slabesc virusul si scurteaza durata simptomelor. De asemenea, gripa poate produce complicatii secundare mai severe, in special la nivelul plamanilor. Aceste medicamente previn complicatiile si, din acest motiv, este necesar sa consultati medicul specialist.

inainte-de-Prezenta-unei-boli-cronice

Prezenta unei boli cronice

O boala se numeste cronica atunci cand persista mai mult de trei luni. Bolile cronice nu pot fi prevenite, in general, cu ajutorul vaccinurilor, nu pot fi tratate medicamentos, ci doar tinute sub control, si nu dispar spontan. Cele mai multe persoane cu varsta peste 65 de ani sufera de cel putin o boala cronica. Factorii de risc pentru acestea includ varsta, fumatul, sedentarismul si dieta dezechilibrata. Apar mai frecvent la persoanele varstnice, iar cel mai des intalnite boli cronice sunt reprezentate de artrita, boli cardiovasculare (accident vascular cerebral, infarct miocardic), cancer (de san si de colon), diabet, epilepsie si obezitate.

Palpitatiile cardiace

Acestea reprezinta senzatia ca inima bate prea puternic sau prea repede, putand fi observate si la nivelul pieptului sau al gatului. Sunt deranjante sau pot fi chiar infricosatoare, insa, de multe ori, nu sunt un semnal de alarma si dispar de la sine. De obicei, sunt asociate cu stresul si anxietatea, precum si cu un consum de substante excitante (cofeina, nicotina, alcool). De asemenea, palpitatiile apar frecvent in sarcina. Cele mai multe persoane nu acorda importanta acestor batai neregulate ale inimii, insa, impreuna cu aritmia (tulburare de ritm cardiac), pot semnala ceva mai grav, precum deshidratarea sau prezenta unui virus ce ataca inima. Totodata, embolismul pulmonar (prezenta unui cheag de sange la nivelul plamanilor) poate cauza palpitatii cardiace.

Sfatul specialistului

Vizita la medic este cea mai buna decizie in cazul aparitiei semnelor si simptomelor mentionate, deoarece acesta va poate oferi un diagnostic precis, precum si un tratament corect care nu doar amelioreaza simptomele, ci previne si complicatiile. Este necesar sa comunicati deschis cu medicul si sa-i explicati simptomele pe care le aveti, precum si prezenta altor boli sau a tratamentului pe care il urmati pentru acestea.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.