Stabilirea scopurilor in viata reprezinta un demers valoros, care ne pozitioneaza pe o directie clara, aleasa in mod constient de noi. Nu suntem doar o barcuta purtata de valurile realitatii pe tarmuri ispititoare, ci o corabie care se indreapta catre o anumita destinatie. Rolul de comandant al propriei vieti ne permite sa luam decizii si sa avem o viziune clara asupra viitorului.
Arta de a stabili obiective presupune focus si elaborarea unor strategii eficiente de punere in practica. Cercetatorii de la New York University le numesc strategii de implementare, utilizate pentru a ne permite sa anticipam oportunitatile de atingere a scopului si sa identificam potentialele obstacole. Ele sunt de tipul „daca… atunci…” si se bazeaza pe elaborarea de planuri pentru anumite situatii. De exemplu, daca obiectivul este de a manca mai multe legume, strategia in cazul servirii mesei la restaurant ar fi: daca vine ospatarul, atunci il intreb ce tipuri de legume sunt in meniu. Iata cateva tehnici pentru a fixa obiectivele propuse.
Stabiliti obiectivele intr-o maniera pozitiva
Tendinta naturala a oamenilor este de a-si concentra atentia pe aspectele negative ale vietii: nemultumiri, nereguli, probleme, utilizand frecvent propozitii de tip NU. Chiar daca am constatat ca acest mod de a vedea lucrurile nu functioneaza, formularea asteptarilor in termeni negativi s-a transformat intr-un reflex conditionat. Putem inlatura acest obicei printr-un exercitiu sustinut de a inlocui propozitiile negative cu cele afirmative. Daca v-ati propus sa slabiti, in loc de „Nu mai vreau sa mananc dulciuri”, folositi „Imi doresc sa mananc trei sortimente de fructe si legume zilnic”. Sau, daca v-ati propus sa NU mai cheltuiti bani, accentuati partea pozitiva: „Imi doresc sa economisesc mai mult”.
Fiti SMART
SMART este un acronim destinat obiectivelor: Specifice, Masurabile, Accesibile, Realiste si incadrate in Timp. Este un termen imprumutat din mediul de afaceri, pe care expertii in psihologia motivatiei il folosesc cu succes. Odata ce ati stabilit in linii mari directia pe care vreti s-o urmati, impartiti obiectivul principal in altele mai mici, carora sa le acordati o anumita perioada de timp. Daca va doriti sa aratati ca in perioada facultatii, setati-va ca obiectiv sa slabiti 2 kg in prima luna.
Aliniati-va obiectivele la sistemul de valori
Este necesar ca obiectivele alese sa ni se potriveasca, sa aiba sens pentru noi si sa se incadreze perfect in tabloul vietii noastre. Cand scopurile alese de noi sunt in armonie cu natura noastra, vom observa un spor de energie care va facilita atingerea lor.
Fiti blanzi cu voi
In drumul anevoios catre atingerea obiectivelor, puteti face si greseli. Nu va certati prea aspru in astfel de situatii, deoarece orice greseala este o oportunitate de invatare. Atunci cand suntem orientati catre scopuri valoroase, calitatea vietii noastre creste.
Treceti la actiune
Nu amanati prea mult punerea in practica a obiectivelor pe motivul des invocat „Acum nu sunt pregatit”. Important este sa incepeti si inspiratia va veni pe parcurs. Bucurati-va de proces, nu urmariti doar finalitatea.
Asumati-va public angajamentul
Persoanele care isi asuma in fata unui grup de prieteni sau persoane de incredere angajamentul ca vor duce la bun sfarsit un scop important dau dovada de responsabilitate si isi cunosc foarte bine motivatia, resursele si valorile. Angajamentul public este o tehnica de automotivare care ne tine conectati la obiectivul propus.
Motivatia si disciplina sunt foarte importante. La inceput, suntem foarte entuziasmati, pentru ca pe parcurs sa ne mai pierdem din elan. Tocmai de aceea, conteaza ce oameni aveti in jur si de unde alegeti sa va inspirati sau sa va incarcati bateriile.
Psiholog Dana Comanescu