Vi se intampla des sa nu va amintiti anumite lucruri? Este aceasta o parte fireasca a trecerii timpului sau o problema de sanatate, cum ar fi dementa? Doar medicul poate face diferenta. Insa, pastrarea abilitatilor mentale pe masura ce inaintati in varsta este mai usoara decat credeti.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), problemele legate de imbatranire se afla printre primele probleme de sanatate majore cu care se confrunta populatia la nivel global. Odata cu trecerea anilor apar o serie de modificari structurale si functionale la nivelul intregului organism. Astfel, procesul de imbatranire determina modificari si la nivelul creierului, cum ar fi micsorarea volumului acestuia si modificari ale vascularizatiei cerebrale. Consecinta acestor schimbari legate de varsta la nivelul creierului o reprezinta afectarea proceselor cognitive – memorie, atentie, limbaj etc.
Modificari ce apar la nivelul creierului
Dementa este o afectiune neurodegenerativa progresiva, caracterizata prin afectarea functiilor mentale, cum ar fi: deteriorare cognitiva, tulburari de memorie, deteriorare progresiva a capacitatii de desfasurare a activitatilor zilnice, precum si o serie de simptome neuropsihiatrice. Dementa este o afectiune frecvent intalnita in randul persoanelor varstnice. Aproximativ 40% dintre persoanele peste 85 de ani sunt diagnosticate cu dementa. Exista numeroase cauze de aparitie a dementei, cum ar fi: boala Alzheimer, dementa vasculara, dementa cu corpi Lewy, dementa fronto-temporala etc.
Sporiti-va capacitatea de memorare si atentie!
Potrivit specialistilor, respectand urmatorii sase pasi, va puteti pastra mintea ascutita, indiferent de varsta:
1. Mentineti valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului si glicemiei in limite normale. Bolile cardiovasculare – tensiunea arteriala, hipercolesterolemia, diabetul zaharat – sunt factori care pot contribui la aparitia unui accident vascular cerebral si care poate cauza aparitia dementei.
2. Renuntati la fumat si evitati consumul de alcool in exces. Specialistii afirma ca persoanele care fumeaza si consuma alcool dubleaza riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer. Cu toate acestea, alcoolul consumat in cantitati mici poate fi un protector neurocerebral. Alegeti vinul, de preferat cel rosu, datorita proprietatilor antioxidante pe care le contine.
3. Plimbati-va cat mai mult. Mersul pe jos, dar si exercitiile fizice regulate pot contribui la prevenirea bolii Alzheimer. Faceti zilnic o plimbare in ritm vioi, timp de jumatate de ora, de cel putin trei ori pe saptamana.
4. Consumati zilnic fructe si legume. Antioxidantii, care se gasesc atat in fructe, cat si in legume, pot combate efectele inaintarii in varsta si, implicit, aparitia dementei. Consumul de acid folic, prezent in legumele cu frunze verzi si leguminoase, scade aparitia tulburarilor de memorie si a depresiei.
5. Implicati-va intr-o activitate noua. Invatarea unor cuvinte sau cautarea unor domenii noi de interes poate ajuta creierul sa reziste in fata pericolului reprezentat de boala Alzheimer. Cum sa procedati? Implicati-va in orice activitate noua, invatati in fiecare zi cate un cuvant nou, invatati sa cantati la un instrument, sa pictati, sa alcatuiti un puzzle etc. Incercati orice fel de activitate cu care nu ati mai avut de-a face pana acum.
6. Luati multivitamine. Persoanele care isi administreaza suplimente nutritive (multivitamine, antioxidanti) beneficiaza de o protectie eficienta impotriva degradarii cerebrale si a tulburarilor de memorie care apar odata cu inaintarea in varsta. Inainte de a lua suplimente nutritive, discutati cu medicul dumneavoastra.