Revista care te menține sănătos

Wellness club

6 moduri prin care puteti renunta la zahar

17 mai 2024
Share

Zaharul nu a fost considerat vreodata sanatos, iar noile studii arata ca acesta poate provoca aparitia mai multor boli decat se credea inainte, precum obezitate, diabet si boli cardiovasculare.

Este greu sa eliminam complet zaharul din alimentatie, deoarece acesta se gaseste in majoritatea alimentelor, chiar si in cele sarate, despre care nu credeam ca ar contine zahar.

Zaharul contine 16 calorii per lingurita. Desi nu par multe calorii, acestea se pot aduna din diferite alimente si nu ofera nicio valoare nutritionala. Caloriile in plus cresc riscul de obezitate, ce creste, la randul sau, riscul pentru diabet. Zaharul se joaca cu nivelul glucozei din sange, ridicandu-l, apoi scazandu-l brusc, ceea ce duce la aparitia oboselii si a iritabilitatii.

Tipul de zahar cel mai daunator este cel alb rafinat, cel mai adesea folosit pentru cafea, prajituri, precum si pentru majoritatea produselor din comert. Acesta este absorbit rapid in circulatia sangvina, dupa care nivelul glucozei si al insulinei din sange creste brusc, ceea ce este foarte daunator pentru organism.

Indulcitorii artificiali sunt la fel de daunatori

Inlocuirea zaharului cu indulcitorii artificiali, precum aspartamul si zaharina, nu este o alegere tocmai buna. Indulcitorii artificiali ofera gustul dulce fara calorii, insa, atunci cand sunt consumati, foamea nu este potolita, ceea ce duce la cresterea apetitului.

Nu renuntati la zahar brusc!

Atunci cand organismul este obisnuit cu alimente dulci, renuntarea brusca la acestea poate duce la simptome intense, precum dureri de cap, anxietate si schimbari ale dispozitiei. Cel mai bine este sa renuntati la zahar treptat, lasandu-i timp corpului sa se adapteze. In plus, schimbarile ce se produc intr-un timp mai lung tind sa dureze mai mult.

Renuntati la bauturile dulci

Sucurile din comert, sucurile de fructe si cele sportive sunt bauturi cu mult zahar adaugat. Acestea sunt precum zaharul lichid si aduc o multime de calorii, fara a satisface foamea. Optati, in schimb, pentru limonada facuta acasa sau adaugati suc de fructe (ori felii din acestea) in apa.

Renuntati la produsele de patiserie

zahar-2Pateurile, prajiturile, briosele si alte produse de patiserie sunt sarace din punct de vedere nutritional, insa aduc o cantitate mare de zahar. Acestea trebuie evitate, deoarece influenteaza nivelul de zahar din sange, crescand energia pe moment, insa pentru scurt timp. In schimb, optati pentru produsele care contin cereale integrale. Acestea sunt convertite in zahar in timpul digestiei, insa, din cauza ca sunt alimente complexe, sunt absorbite mai lent. Vestea buna este ca cerealele integrale ofera energie pe termen lung.

Evitati sosurile dulci din restaurante

Sosul dulce sau dulce-acrisor este facut cu zahar adaugat. Chiar si sosul pentru paste este facut cu zahar, acelasi tip de zahar intalnit intr-o prajitura, de exemplu. Cititi cu atentie eticheta si cautati zaharul brun, siropul de porumb, maltoza, fructoza, dextroza, agavele, siropul de orez brun ce reprezinta alta sursa ascunsa de zahar.

Nu uitati sa adaugati in farfurie grasimi sanatoase

Renuntarea la zahar este ocazia perfecta pentru a introduce in dieta grasimi sanatoase (nuci, ulei de masline, avocado) si proteine bune (oua, curcan si legume). Ambele categorii mentin senzatia de satietate si energia, prevenind oscilatia nivelului de zahar din sange, ce poate duce la cresterea exagerata a apetitului. Un mic dejun bogat in proteine (de exemplu, cu oua si avocado) va ajuta sa incepeti ziua corect si sa fiti energizat o lunga perioada de timp.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.