Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

6 moduri în care frigul afectează ochii

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
23 februarie 2023
Share
6 moduri în care frigul afectează ochii

Când vine vorba despre probleme de sănătate pe care le puteţi întâmpina în sezonul rece, vă gândiţi mai degrabă la viroze şi degerături decât la probleme oftalmologice. Adevărat? Iată câteva modurile în care frigul afectează ochii şi cum vă puteţi feri de ele.

Iarna este un anotimp mult aşteptat de toată lumea pentru zăpadă, Sărbători sau sporturile specifice. Însă organismul este supus unui stres continuu la temperatură scăzută, umiditate, vânt. Aceşti factori modifică reactivitatea sistemului imunitar la unele persoane, prin creşterea receptivităţii la agenţi virali, bacterieni. În aceste condiţii, şi ochii au de suferit. 

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar VisualMax, recomandat pentru îmbunătăţirea vederii şi menţinere sănătăţii ochilor.

Aer uscat = ochi uscat

Aerul rece de afară şi cel cald din interior scad umiditatea de la nivelul ochilor. Puteţi resimţi simptome precum arsură, mâncărime sau senzaţia de corp străin. Pentru a diminua acest efect, beţi multă apă şi luaţi suplimente cu Omega-3. În plus, puteţi folosi un umidificator pentru a îmbunătăţi calitatea aerului din încăpere. Lacrimile artificiale vă pot fi şi ele de folos, dar folosiţi-le doar după ce discutaţi cu un specialist.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Assista Oftapic Intensive pentru ochi uscaţi, deshidrataţi, iritaţi şi obosiţi. Sunt potrivite şi pentru lentile de contact.

Lăcrimare excesivă

Unul dintre modurile în care frigul afectează ochii este lăcrimarea excesivă. Dacă faceţi parte din această categorie, este necesar să observaţi momentul în care apare acest semn pentru a determina cauza exactă. Dacă vă lăcrimează ochii atunci când ieşiţi afară sau când bate vântul, este indicat să purtaţi ochelari de soare. În cazul în care aveţi această problemă în spaţiile interioare, este posibil să suferiţi de o alergie. În cazul de faţă, este indicat să urmaţi un tratament adecvat şi să folosiţi picături de ochi.

Sensibilitate la lumină

Din cauza capacităţii reflectorizante, zăpada şi gheaţa pot determina creşterea cantităţii de lumină. Ceea ce pentru multe persoane poate însemna, printre altele, clipit excesiv şi disconfort. În acest caz, este indicat să vă protejaţi ochii cu ajutorul ochelarilor de soare atunci când ieşiţi afară, indiferent dacă vă plimbaţi, daţi zăpada la o parte sau practicaţi sporturi de sezon.

Lentilele polarizante şi heliomate sunt ideale pe timp de iarnă. Au proprietatea de a „tăia” strălucirea luminii şi reflexia, mai ales când suntem la volan, şi pot fi realizate cu dioptrii.

Si ochii trebuie protejati iarna

ochi, iarna, tulburari de vedere, frigul afecteaza ochii,

Roşeaţă

Condiţiile meteorologice dure din timpul iernii pot cauza roşeaţă, sensibilitate şi inflamaţie la nivelul ochilor. Puteţi avea pleoapele umflate sau unele decolorări. De asemenea, puteţi simţi spasme involuntare ale pleoapei dacă aveţi o iritaţie. Roşeaţa poate fi rezultatul ochilor uscaţi, alergiilor sezoniere sau sensibilităţii la lumină. Pentru a reduce acest simptom, puteţi aplica o compresă cu apă rece şi puteţi lua un antiinflamator. Dacă simptomele persistă, este indicat să consultaţi un medic.

Arsuri solare

Atunci când vă gândiţi la arsuri solare, puteţi avea impresia că doar pielea poate avea de suferit. Însă, expunerea îndelungată la soare poate deteriora vederea. De obicei, arsurile solare şi sensibilitatea la lumină apar simultan. Dacă observaţi o sensibilitate la lumină, este posibil ca ochii să fi suferit o traumă cauzată de radiaţiile UV, în special dacă aveţi mâncărimi sau durere.

Tulburări de vedere

Cele mai multe afecţiuni ale ochilor în timpul iernii sunt cauzate de creşterea cantităţii de lumină sau de scăderea umidităţii, însă acestea pot apărea şi din cauza temperaturilor reci. Temperaturile extrem de scăzute pot cauza constricţia vaselor de sânge de la nivelul ochilor şi pot determina apariţia tulburărilor de vedere, precum vederea înceţoşată. Acestea apar în special atunci când staţi afară o perioadă mai lungă de timp, iar temperatura este mai mică decât cea de îngheţ.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.