Fructe şi diabet. Ştiţi care este relaţia dintre ele?
Consumul fructelor este un mod delicios de a mai potoli foamea şi de a satisface nevoile nutriţionale zilnice. Dar majoritatea fructelor conţine zahăr, iar consumul lor poate crea probleme în cazul diabeticilor. Iată care sunt cele mai bune opţiuni pentru persoanele care trebuie să-şi monitorizeze cu mare atenţie glicemia.
Diabetul zaharat este o boală cronică metabolică, netransmisibilă, în care alimentaţia joacă un rol esenţial când vine vorba de controlul glicemic.Fructele pot fi desertul sănătos care poate creşte glicemia. De aceea, se recomandă atenţie mare la cantitatea de fructe consumată zilnic şi la indicele lor glicemic, care ar trebui să fie scăzut-mediu.
Cele mai bune fructe pentru persoanele cu diabet
1. Afinele
Aceste fructe de pădure conţin o cantitate de glucide scăzută. De exemplu, în 100 g de afine găsim aproximativ 11 g glucide. Sunt bogate în vitaminele C şi A, dar şi în minerale precum potasiu, fosfor, calciu şi magneziu. Sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet, hipertensiune arterială, ateroscleroză, boli oftalmologice – deoarece conţin antocianine, care ajută la buna funcţionare a retinei şi îmbunătăţesc acuitatea vizuală.
2. Merele
Mărul poate fi considerat „regele fructelor”, deoarece poate fi combinat cu toate alimentele. Iată de ce mărul face parte din categoria „fructe bune pentru diabet”. La 100 g măr avem 12 g glucide. Mărul este foarte bogat în fibre (pectină), dar şi în vitaminele C, E şi minerale precum fierul şi potasiul. Pectina din măr poate fi considerată „mătura” intestinului întrucât ajută la eliminarea toxinelor intestinale. Merele sunt recomandate diabeticilor deoarece fructoza din măr nu necesită insulină pentru a pătrunde în celule, iar pectina ajută la reglarea zaharurilor care vor pătrunde lent în fluxul sangvin, fără să crească glicemia.
3. Căpşunele
În 100 g de căpşune găsim 4.72 g glucide. Bonus, antocianidinele conţinute sunt antioxidanţi puternici, care ajută la scăderea colesterolului şi la neutralizarea radicalilor liberi. Boala cardiovasculară din diabet are cea mai frecventă cauză ateroscleroza. Neutralizarea radicalilor liberi este un mijloc eficient pentru reducerea plăcii aterosclerotice, motiv pentru care li se recomandă diabeticilor consumul de căpşune.
De multe ori, la persoanele care suferă de diabet se constată creşterea acidului uric. Iar consumul de căpşune facilitează eliminarea acidului uric prin urină, datorită efectului diuretic şi alcalinizant.
4. Grepfrutul
Se spune despre grepfrut că deblochează arterele, iar 100 g de fruct conţin 6.98 g glucide. Este foarte bogat în vitamina C şi complet lipsit de sodiu. În plus, este bogat în pectină. Este un fruct potrivit pentru diabetici, dar şi pentru persoanele care vor să slăbească.
5. Avocado
Este un fruct foarte bogat în apă şi grăsimi nesaturate („bune”), în special în acid oleic, care se găseşte şi în măsline. La 100 g produs avem doar 2,39 g glucide, în schimb avem 5 g de fibre. Deşi este un fruct bogat în grăsimi, avocado ajută la scăderea colesterolului şi se ştie că profilul metabolic al unei persoane care suferă de diabet, de cele mai multe ori, prezintă colesterol crescut.
Este recomandat şi în anemie, deoarece dintre toate fructele, avocado are cel mai ridicat nivel de fier.Consumul de avocado în diabet ajută la menţinerea unui nivel optim al glucozei în sânge, cu îmbunătăţirea profilului lipidic.
6. Nucile
În 100 g de nucă regăsim aproximativ 13 g glucide, ceea ce le face bine tolerate de persoanele cu diabet şi chiar indicate. De altfel, nucile se recomandă în orice dietă, parte a unui stil de viaţă sănătos.