Revista care te menține sănătos

Digestie

6 efecte ale zahărului asupra digestiei

Elena Coroianu; medium.com
19 iulie 2022
Share
Exclusiv online
6 efecte ale zahărului asupra digestiei

Dulcele, gustul mult iubit de noi toţi, ar putea fi de vină pentru multe dintre problemele noastre de sănătate. Dacă în cazul diabetului este primul arătat cu degetul, în cazul problemelor digestive ar putea chiar să nu fie deloc inclus pe lista suspecţilor. Iată care sunt efectele zahărului asupra digestiei.

Ştim sau ar trebui să ştim cu toţii că o dietă bogată în zaharuri poate fi în detrimentul sănătăţii noastre. Bolile de inimă, diabetul, colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială, obezitatea… toate pot fi legate de o dietă bogată în zahăr. Dar puţine persoane sunt conştiente că zahărul excesiv poate face ravagii şi asupra sistemul digestiv. Fără a include aici efectele pe care le are asupra pancreasului şi care au drept rezultat final (pre)diabetul.

Există, de asemenea, dovezi că excesul de zahăr poate afecta echilibrul florei intestinale, ceea ce duce la condiții precum SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), respectiv sindromul de suprapopulare bacteriană a intestinului subţire.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care este recomandat pentru menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge.

Efectele zahărului asupra digestiei

Iată care sunt principalele efecte ale consumului excesiv de zahăr:

1. Diaree

Studiile arată o legătură între diaree și digestia slabă a anumitor zaharuri. Persoanele cu boală celiacă, boala Crohn și diareea cronică produc o cantitate anormal de mare de mucoase intestinale, ceea ce împiedică absorbția acestor amidonuri și dizaharide.

2. Gastropareză

La persoanele care se confruntă cu hiperglicemie poate apărea afectarea nervului vag, ce controlează muşchii stomacului, şi apare gastropareza. Aceasta înseamnă că mişcările stomacului sunt încetinite sau chiar oprite, iar alimentele ajung să stea în stomac o perioadă lungă de timp. Ceea ce cauzează gaze, balonare, indigestie şi arsuri la stomac.

3. Gaze şi balonare

Excesul de zahăr care nu poate fi descompus şi absorbit va sta mai mult timp în intestine, unde fermentează. Acesta se deplasează mai lent prin intestinul gros, hrănind bacteriile „rele” şi producând o acumulare de gaze. Iar acestea pot provoca, la rândul lor crampe, spasme şi durere. Dar acesta nu este singurul mod în care zahărul provoacă balonare. Absorbţia apei este principala funcţie a intestinului gros, dar zahărul poate atrage apa şi împiedica absorbţia corectă a acesteia. Rezultatul: balonare sau greutate/disconfort în intestin.

7 mituri false despre zahar

zahăr, digestie, fructoza, balonare, gaze, colesterol, efectele zahărului asupra digestiei,

4. Intoleranţe la zahăr

Intoleranţa la lactoză apare atunci când organismul nu produce enzima necesară pentru a descompune lactoza, rezultând gaze, balonare şi alte neplăceri digestive. Într-un mod similar, fructoza poate inhiba digestia, deoarece organismul nu o poate descompune. Fructoza rămâne în intestine, provocând balonare şi disconfort gastrointestinal.

5. Afectarea ficatului

Digestia este stimulată de ficat. Fructoza poate fi procesată numai de către ficat, de aceea, toată fructoza ingerată este trimisă la ficat deodată, supraîncărcându-l şi provocând daune potenţiale, care afectează digestia.

6. Tulburările metabolice

Fructoza nu reuşeşte să stimuleze insulina care, la rândul său, nu reuşeşte să suprime „hormonul foamei”, grelina. În consecinţă, nu este stimulat nici hormonul de saţietate (leptina), ceea ce va determina persoana în cauză să mănânce mai mult decât este necesar. Acest lucru duce la creşterea în greutate, obezitate abdominală, scăderea colesterolului „bun” (HDL-colesterol) şi creşterea celui „rău” (LDL-colesterol), hiperglicemie, trigliceride crescute şi tensiune arterială ridicată.

Cât zahăr este prea mult?

Acum că aţi văzut care sunt efectele zahărului asupra digestiei, vă întrebaţi poate care este cantitatea optimă pe care o puteţi consuma. Când vine vorba despre cantitatea de zahăr adăugată, pe care o putem consuma într-o zi, răspunsul nu este foarte clar. Cele mai recente recomandări dietetice indică un maximum de 10% din caloriile zilnice. Acest lucru echivalează cu 38 de grame (10 linguriţe) în cazul femeilor cu o dietă de 1.500 de calorii şi 50 de grame (13 linguriţe) în cazul bărbaţilor cu o dietă de 2.000 de calorii. Dar atât Asociaţia Americană a Inimii, cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sunt mai conservatoare, recomandând aproximativ 25 de grame (6 linguriţe) pe zi de zahăr adăugat pentru femei şi 36 de grame (9 linguriţe) pe zi pentru bărbaţi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.