Daca aveti diabet, organismul isi pierde abilitatea de a transforma carbohidratii in energie, ceea ce duce la acumularea unei cantitati mari de zahar in sange. Cu timpul, diabetul creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, oculare, nervoase, precum si a altor complicatii grave. Aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, iar primele simptome sunt usoare, iar in unele cazuri, chiar absente.
Daca exista, simptomele pot fi reprezentate de senzatia excesiva de sete, uscaciunea gurii, cresterea apetitului, urinarea frecventa, precum si pierderea sau cresterea in greutate. Odata cu agravarea bolii, pot aparea simptome mai severe, precum oboseala, dureri de cap sau incetosarea vederii. Iata la ce complicatii poate duce diabetul tip 2.
Hipertensiunea si diabetul: un duo periculos
Afectiunile cardiovasculare
Daca nu tineti sub control diabetul cu ajutorul unei diete sanatoase si al exercitiilor fizice, aveti mai multe sanse de a dezvolta placi la nivelul arterelor, comparativ cu persoanele care nu sufera de diabet. Aceste placi incetinesc fluxul sangvin si cresc riscul de aparitie a cheagurilor de sange, ce pot duce la astuparea arterelor si, in final, la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Bolile renale
Cu cat diabetul s-a instalat mai devreme, cu atat aveti un risc crescut de a dezvolta boli renale cronice. Diabetul este prima cauza de insuficienta renala (incapacitatea rinichilor de a functiona normal). Daca tineti sub control hipertensiunea arteriala, nivelul zaharului din sange si pe cel al colesterolului, puteti scadea semnificativ riscul pentru insuficienta renala. Testarile constante si medicamentele pot incetini progresia bolii si va pot mentine sanatatea rinichilor.
Afectiunile oculare
Nivelul crescut al zaharului din sange poate afecta vasele mici de sange care transporta oxigen si nutrienti catre retina, element foarte important pentru ochi. Aceasta complicatie este denumita retinopatie diabetica si poate duce la orbire. Este prima cauza de orbire in cazul persoanelor cu varste cuprinse intre 20 si 74 de ani.
Tratati corect diabetul, preveniti complicatiile: retinopatia diabetica
Neuropatia diabetica
Odata cu trecerea timpului, diabetul necontrolat si hipertensiunea arteriala pot cauza distrugerea nervilor. Simptomele includ furnicaturi, amorteli si durere, in special la nivelul degetelor, mainilor sau al picioarelor. Distrugerea nervilor este ireversibila, insa exista tratamente care pot ameliora simptomele. Tinerea sub control a diabetului poate preveni lezarile ulterioare.
Piciorul diabetic
Lezarea nervilor ca urmare a diabetului poate face dificila simtirea picioarelor si este posibil sa nu observati anumite rani la acest nivel (zgarieturi, lovituri). In acelasi timp, ingustarea arterelor si rezistenta peretilor acestora reduc fluxul sangvin. Chiar si o mica rana sau zgarietura cauzeaza aparitia ulcerelor si a gangrenelor. In cazuri severe, infectiile neinvestigate si netratate pot duce la amputarea membrului inferior.
Afectiunile dentare si gingivale
Nivelul crescut al zaharului din sange poate duce la acumularea bacteriilor ce favorizeaza aparitia placii bacteriene. Aceasta duce la aparitia cariilor si afectiunilor gingivale si, ulterior, la caderea dintilor.