Tern, lipsit de vitalitate, subtire, casant si o multime de fire ramase in perie… Acestea sunt principalele caracteristici ale parului fragil. Pentru a limita pierderile, descoperiti care sunt cauzele problemelor si cum sa-l ingrijiti corect.
Parul subtire si moale, care, pe deasupra, se mai si electrizeaza, da batai de cap multor femei. Se aranjeaza greu si este predispus la cadere excesiva. Multe dintre femeile care se confrunta cu aceasta problema prefera sa il prinda zilnic intr-o coada. Ceea ce poate fi o mare greseala. Folosirea acestei „coafuri” poate dauna parului fragil mai mult decat va imaginati. Motivul? Firele se subtiaza si mai mult, iar regenerarea lor este impiedicata. Solutia pentru un par subtire nu este sa il neglijati. Iata de unde pornesc incurcaturile.
Aveti o dieta saraca in nutrienti
La fel ca pielea, aspectul parului reprezinta un indicator al statusului nutritional. Daca aveti o dieta saraca in substante nutritive esentiale pentru rezistenta firului de par, cum ar fi proteine, acizi grasi Omega-3, vitaminele de tip B, fier, atunci podoaba capilara va avea de suferit. De vreme ce parul este alcatuit in principal din proteina numita keratina, nutritionistii recomanda o dieta bogata in proteine. Acestea pot fi obtinute din peste, fasole, seminte, cereale si tofu. Pentru sanatatea parului, sunt necesare si minerale (calciu, fier, siliciu). In cazul in care aceste elemente va lipsesc din alimentatie sau nu se regasesc intr-o cantitate suficienta, este bine sa luati in considerare un supliment de multivitamine destinat intaririi parului.
Deficitul de fier: impactul asupra copiilor si adultilor
Va confruntati cu o reactie alergica
Alergiile se pot manifesta, uneori, prin simptome neobisnuite, iar parul subtire este unul dintre ele. Explicatia: o reactie alergica va determina vasele capilare sa se contracte si sa reduca fluxul de sange la radacina firului de par. Ce este de facut? Consultati un medic alergolog in vederea efectuarii unor teste. Apoi, eliminati factorul alergen descoperit.
Suferiti un dezechilibru hormonal
Parul viguros, sanatos si stralucitor este un semn al echilibrului hormonal. In schimb, parul fragil poate fi un semn al hipotiroidismului sau al debutului menopauzei. Acesta este un alt motiv de prezentare la medic. Testarile hormonale vor elucida dezechilibrul care poate provoca, printre altele, caderea parului.
Va supraincalziti parul
Caldura excesiva de la uscator, placa, ondulator sau perie electrica deterioreaza nu doar varfurile, ci intreaga lungime a firelor de par. Aveti grija sa va protejati intotdeauna parul cu un tratament antitermic. Utilizati instrumentele de coafat la cea mai mica treapta de caldura si rariti folosirea acestora.
Prezentati exces de sebum
In acelasi mod in care porii pot fi infundati din cauza excesului de sebum, tot asa se intampla si cu foliculii pilosi. Acumularea de sebum si celule moarte la nivelul scalpului creeaza un mediu nesanatos pentru cresterea firului de par. Foliculii predispusi la astupare se afla la originea parului subtire si tern. Incercati sa folositi un sampon de curatare profunda la fiecare 2-3 saptamani.
Afectiuni care pot duce la caderea parului
Utilizati produse de ingrijire nepotrivite
Produsele pe care le aplicati pe par au un impact enorm asupra sanatatii si longevitatii podoabei capilare. Alegerea produselor de ingrijire adecvate nevoilor parului si scalpului reprezinta cel mai important lucru de luat in considerare. Optati pentru un sampon non-agresiv, cu ingrediente eficiente in protejarea si regenerarea parului. Periodic, aplicati o masca hranitoare, cu efect de refacere a structurii firului de par.