Atunci cand aveti diabet sau daca aveti risc crescut de a dezvolta diabet, poate credeti ca nu mai aveti voie sa consumati o multime de alimente. De exemplu, fructele la conserva in suc propriu pot fi consumate de persoanele cu diabet, insa cu moderatie. De asemenea, unele alimente procesate pot fi pe lista celor permise in diabet.
Mai mult, unele dintre acestea pot fi benefice pentru planificarea meselor si a gustarilor si pot tine sub control glicemia. Denumirea de „procesat” inseamna ca un aliment a fost schimbat de la forma originala. Acest termen nu include doar conservele, ci si gatirea propriu-zisa a alimentelor. Iata ce alimente procesate puteti consuma daca aveti diabet.
Nautul la conserva
Acesta este unul dintre cele mai indicate alimente spre consum pentru persoanele cu diabet. De preferat, totusi, sa cautati variantele fara sare. Aceasta poate favoriza aparitia complicatiilor diabetului, precum infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.
Nautul este o sursa excelenta de fibre, ceea ce inseamna ca ajuta la imbunatatirea nivelului glicemiei si al lipidelor din sange, insa este si bogat in magneziu. Magneziul este un mineral important pentru persoanele cu diabet, intrucat poate tine sub control nivelul zaharului din sange.
Dressing-ul pentru salate
Salata poate fi asezonata cu usurinta cu ulei de masline, de arahide sau de avocado. Adaugarea de grasimi sanatoase in salata favorizeaza absorbtia carotenoizilor, substante asociate cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, mult mai des intalnite la persoanele cu diabet.
Painea integrala
Carbohidratii nu trebuie eliminati complet atunci cand aveti diabet. Este indicat, insa, sa-i alegeti pe cei buni, pentru a mentine nivelul zaharului din sange si pentru a tine greutatea corporala sub control. Painea integrala este bogata in fibre, ce ajuta la mentinerea nivelului zaharului din sange si a senzatiei de satietate pentru mai mult timp.
Tonul si somonul la conserva
Acestea reprezinta o cale buna de a adauga rapid elemente antiinflamatoare la masa. Atat somonul, cat si tonul la conserva reprezinta surse excelente de proteine, ce necesita mai mult timp pentru a se digera complet (comparativ cu carbohidratii) si nu cresc nivelul zaharului din sange.
Acest tip de peste gras este bogat in acizi grasi Omega-3, ce joaca un rol important atat in tinerea sub control a diabetului, cat si in prevenirea acestuia.
Iaurtul
Cel natural, in special cel grecesc, contine o cantitate mare de proteine, ceea ce inseamna ca va veti simti satui pentru o perioada mai lunga de timp. Optati intotdeauna pentru cele naturale, deoarece iaurturile cu fructe contin o cantitate uriasa de zahar si trebuie evitate de persoanele cu diabet.
Ciocolata si sanatatea. Ce produs alegem?
Ciocolata neagra
Persoanele cu diabet au tendinta de a crede ca orice este dulce este interzis. Insa, ciocolata neagra poate face parte cu usurinta din dieta. Singurele conditii sunt sa aiba minimum 70% cacao si sa fie consumata cu moderatie. Ciocolata neagra aduce beneficii sanatatii cardiovasculare, iar persoanele care sufera de diabet au un risc de doua ori mai mare de a suferi de acestea. Puteti consuma una sau doua patratele de ciocolata neagra, de cateva ori pe saptamana.
Desi aceste alimente sunt permise in dieta persoanelor cu diabet, este recomandat, totusi, sa le consumati cu moderatie si nu zilnic. Daca nu sunteti lamurit in legatura cu modul in care puteti introduce aceste alimente, este indicat sa consultati un medic nutritionist sau un diabetolog.