Apa mentine organismul in functiune. Joaca un rol in fiecare proces metabolic, transporta substantele nutritive la celule, elimina deseurile, regleaza temperatura si multe altele. De altfel, organismul nostru este 60% apa.
De obicei, nu puteti da gres cu apa. Va ajuta sa evitati supraalimentarea, dar ar putea contribui si la arderea catorva calorii in plus. Apa hidrateaza in mod natural si pielea, oferindu-i un aspect sanatos, stralucitor, prevenind aparitia ridurilor. Dar, la fel ca in cazul altor obiceiuri sanatoase, prea mult nu inseamna si mai bine, chiar daca este vorba despre apa. Credeti sau nu, exista cateva momente in care ar trebui sa spuneti stop consumului de apa. Iata care sunt acestea.
Cand ati baut deja prea multa
Se intampla foarte rar, dar este posibil sa beti atat de multa apa intr-un timp atat de scurt, incat sa va puna sanatatea in pericol. O cantitate prea mare de apa distruge echilibrul natural al sodiului din organism. Cand nivelul de sodiu din sange este prea mic, apare afectiunea cunoscuta sub numele de hiponatremie. Sodiul este un electrolit ce ajuta la reglarea cantitatii de apa din celule. Hiponatremia poate aparea din cauza unei boli sau a unei hidratari excesive. De obicei, sportivii de anduranta au risc crescut.
De exemplu, daca un atlet va bea apa pe tot parcursul unui maraton, risca sa „castige” un edem celular (umflarea celulelor din cauza retentiei de apa), ce poate provoca greata, varsaturi, convulsii, chiar decesul. Hiponatremia poate fi cauzata si de anumite probleme cu ficatul, rinichii, glanda pituitara sau inima, precum si de anumite medicamente, cum ar fi diureticele, antidepresivele si analgezicele.
Cand urina este incolora
Daca nu stiti cum sa apreciati daca ati baut destula apa intr-o zi, este suficient sa aruncati o privire in toaleta. Daca urina are culoare deschisa (apropiata limonadei, dupa cum exemplifica medicii), ati atins un nivel optim de hidratare. Daca are „culoarea apei”, puteti s-o lasati mai usor cu hidratarea. O culoare galbena (sau mai inchisa) este un semn clar ca este timpul sa beti un pahar cu apa.
13 alimente pentru o hidratare optima
Dupa o masa consistenta
Un mod simplu de a reduce din calorii este sa beti apa inainte de masa. Astfel, veti manca in mod natural un pic mai putin, deoarece fluidul ocupa deja o parte din stomac, ce este de marimea unui pumn. Atentie! Din acelasi motiv, consumul unei cantitati prea mari de apa, inainte sau in timpul unei mese principale, poate duce la disconfort abdominal si balonare.
In timpul unui antrenament intens, de durata
Dupa cum probabil stiti, prin transpiratie pierdem electroliti precum potasiu si sodiu. Daca transpirati „in mod serios”, va trebui sa inlocuiti aceste substante nutritive esentiale, care nu se gasesc in apa simpla. Le puteti gasi in bauturile pentru sportivi, dar acestea contin, de regula, si zahar. De aceea, o recomandare mai buna ar fi apa de nuca de cocos, ce este, in mod natural, bogata in potasiu, magneziu, sodiu si vitamina C. Astfel, scadeti caloriile si cresteti fibrele.
Daca sunteti adeptul apelor aromate
Daca faceti parte din categoria persoanelor carora apa li se pare fada si care au gasit o modalitate de a nu apela la sucuri sau la alte „metode de hidratare gustoase” consumand apa aromata, ar fi bine sa va mai ganditi. Pentru a fi fara calorii, apele aromate au, de obicei, indulcitori. Unele studii au legat acesti indulcitori cu 0 calorii de cresterea senzatiei de foamei si chiar de cresterea in greutate. Asadar, apele aromate din comert v-ar putea face mai mult rau decat bine.
Totusi, daca nu va impacati cu gustul apei sau cu lipsa acestuia, ati putea apela la o varianta naturala. Respectiv, va puteti crea singur propria aroma, folosindu-va de lamaie, castravete, pepene verde, fructe de padure, chiar plante aromate.