Este extrem de important ca, in momentul in care va simtiti rau, sa anuntati de urgenta medicul. In spatele unor simptome banale, cum ar fi durerea de cap, disconfortul abdominal sau crampele la nivelul picioarelor, se pot ascunde afectiuni grave.
Astfel de afectiuni pot fi depistate in stadii incipiente, tratate corespunzator, chiar prevenite, prin intermediul analizelor de rutina care trebuie efectuate la un anumit interval de timp si la indicatia medicului.
Durerea de cap poate ascunde un anevrism cerebral
Durerea de cap persistenta reprezinta o urgenta medicala. Cele mai de temut cauze sunt malformatiile vasculare, anevrismele, prezente cel mai frecvent la tineri, cand durerea este cvasicontinua si cu intensitate mare sau crescanda, posibil pulsatila. Aceasta se poate asocia sau nu cu greata, fotofobie, varsaturi, redoare de ceafa. Cauza anevrismelor poate fi congenitala, dar pot aparea si in urma modificarilor vasculare prezente in hipertensiunea arteriala. De aceea, acestor pacienti li se recomanda administrarea de potasiu.
Greata poate fi asociata cu aparitia infarctului miocardic
Greata este un alt simptom care face parte din tabloul clinic al mai multor afectiuni. In afara celor digestive sau hepatice, poate aparea in boli sistemice, cum ar fi cele neoplazice, boli ale ochilor sau patologie intracraniana. In cazul in care greata este asociata cu obezitatea, hipertensiunea, antecedentele de boala cardiovasculara si varsta, poate anunta si un infarct miocardic. Se spune ca 95% dintre femeile care sufera un infarct prezinta durere in piept, bratul stang, falca si spate, stare persistenta de greata si dureri de cap.
Tulburarile de vedere pot avea cauza vasculara
Tulburarile de vedere sau petele negre care pot aparea uneori pot indica prezenta mai multor tipuri de boli, in functie de momentul aparitiei sau modului in care interfereaza cu vederea. Ele au de multe ori cauza vasculara, afectarea vaselor de sange putand avea la origine prezenta diabetului zaharat slab controlat, a unei boli hipertensive sau ateromatoase. De aceea, doar diagnosticul si tratarea corespunzatoare a bolilor respective pot remedia aceste probleme.
Disconfortul abdominal poate fi semnul unor afectiuni renale sau pancreatice
In functie de localizare, varsta pacientului si contextul in care apare, durerea abdominala poate sugera:
- Un sindrom dispeptic-biliar, daca durerea este localizata in treimea superioara a abdomenului;
- In cazul in care disconfortul este resimtit in treimea medie, poate trada afectiuni pancreatice sau renale si prezenta parazitilor intestinali;
- Daca durerea apare in treimea inferioara si este insotita, eventual, si de diaree, pacientul poate fi suspect de stres psiho-emotional, colon iritabil, boala inflamatorie intestinala, dispepsie sau chiar toxiinfectii alimentare;
- La femei, poate fi vorba si de o boala inflamatorie pelvina, insotita sau nu de febra, chisturi ovariene, endometrioza sau o sarcina extrauterina (senzatia de disconfort este continua si creste in intensitate).
Crampele la nivelul picioarelor pot anunta debutul tromboflebitei
Nici crampele la picior nu trebuie ignorate. Ele apar de obicei la nivelul gambei, atunci cand musculatura este suprasolicitata, dar pot aparea si ca urmare a unui dezechilibru ionic, de potasiu, magneziu, calciu. La varstnici poate semnifica prezenta patologiei vasculare arteriale – arteriopatia obliteranta. La orice varsta, in contextul deshidratarii, obezitatii sau anumitor infectii, durerile sub forma de arsura la acest nivel pot anunta debutul tromboflebitei profunde.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Stefan Costescu,
Medic specialist medicina de familie,
Hyperclinica Medlife,
Telefon: 021/96 46