Revista care te menține sănătos

Psihologie

5 semne care arata ca aveti o problema cu alcoolul

15 mai 2024
Share

O expresie populara spune ca un pahar cu vin este sanatate curata. Afirmatie care poate fi argumentata de medicii nutritionisti. Dar daca un pahar duce la altul, si apoi la altul, stiti cand sa va opriti? Cand paharul cu vin nu mai este doar relaxare si sursa de antioxidanti, ci viciu?

Sunt persoane care beau in fiecare seara o bere sau un pahar cu vin. Altele doar la petreceri, dar atunci o fac lata. Oare cine este mai aproape de a deveni alcoolic, consumatorul frecvent sau cel ocazional? Raspunsul nu este simplu si tine mai mut de relatia fiecaruia cu alcoolul/bautura. Cel putin asa spun psihiatrii, iar intrebarea-cheie este: „Va puteti imagina viata fara alcool?”. Psihiatrii de la Clinica Mayo ne recomanda sa tinem cont de orientarile ghidului emis de National Institutes of Health.

Barbatii metabolizeaza alcoolul mai eficient decat femeile, cantitatea de bauturi alcoolice admisa fiind de doua unitati/zi. La femei, cantitatea zilnica de alcool considerata „sigura” este de o unitate/zi. O unitate este definita ca 40 ml de whisky sau tuica, 160 ml de vin sau 330 ml de bere. Specialistii mai precizeaza ca nu conteaza cantitatea de alcool consumata daca aveti oricare dintre urmatoarele semne de avertizare, caz in care este o idee buna sa apelati la ajutor:

1.     Alcoolul este o metoda de (auto)medicatie

Daca apelati la alcool atunci cand sunteti trist sau pentru a face fata unei dureri fizice, ar fi bine sa vedeti un specialist. Este posibil sa aveti nevoie de tratament pentru depresie sau o tulburare de anxietate.

2.     Ati inceput sa beti mai mult

Ganditi-va la cantitatea de alcool pe care ati consumat-o in ultimele sase luni sau un an. A crescut de-a lungul acestei perioade? Aveti nevoie de trei pahare de vin pentru a atinge starea de relaxare care alta data se instala dupa primul pahar?

Renuntati la alcool in timpul sarcinii

3.     Va ganditi mereu la alcool

Va ganditi frecvent cand va fi urmatorul pahar? Va ganditi la baut atunci cand faceti alte lucruri, cum ar fi, de exemplu, cand petreceti timp cu familia? Persoanele care au o relatie sanatoasa cu alcoolul nu se gandesc la el in acest fel.

4.     Va transformati in alta persoana

Cand beti, va abateti de la propriile reguli de morala sau va purtati intr-un mod nechibzuit, pe care nu l-ati accepta la trezire? Fie ca sofati in stare de ebrietate sau ca barfiti, schimbarile de comportament ar trebui sa fie un semnal de alarma.

5.     Va este greu sa va abtineti

Daca va impuneti limite de genul „nu mai beau alcool patru nopti pe saptamana” sau „ma opresc dupa al doilea pahar” va este usor sa le respectati? Daca ati incalcat in mod repetat aceste tipuri de promisiuni, cel mai probabil aveti nevoie de ajutor pentru a gestiona situatia.

Cautati ajutor

Daca va ganditi ca ati putea avea o problema – chiar daca nu credeti ca sunteti „alcoolic cu drepturi depline”, cereti ajutor. Exista mai multe asociatii non-profit la care puteti apela. De asemenea, puteti discuta si cu medicul de familie.

shutterstock 6274267 resultO alta varianta recomandata de experti pentru a va „autodiagnostica” nevoia de ajutor pentru a controla relatia cu alcoolul este sa fiti abstinent 30 de zile. Astfel, aveti ocazia sa va dati seama ce rol joaca alcoolul in viata dumneavoastra. Daca aceasta perioada se transforma intr-o lupta majora, este timpul sa vorbiti cu medicul de famile sau cu un specialist in dependenta.

Elena Coroianu

Sursa: prevention.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.