Dupa o iarna grea, cu vreme aspra, sezonul cald este primit cu mai multa bucurie decat de obicei. Temperatura placuta ne face sa uitam hainele groase, iar soarele ne influenteaza si dieta, care poate beneficia de legume si fructe proaspete autohtone.
De aceea, ne-am gandit sa va reamintim cateva dintre problemele digestive care pot fi intalnite in sezonul cald si sa subliniem cele mai simple mijloace prin care le putem evita.
Desi majoritatea infectiilor digestive evolueaza favorabil in timp scurt, ele sunt neplacute si pot imbraca forme grave la copii, femei gravide si la persoanele de varsta a treia.
De la gastrite la enterocolite
Infectiile digestive, numite „de sezon”, sunt obisnuite vara. De la gastrite la enterocolite, toate se manifesta printr-o paleta de semne si simptome specifice:
Inapetenta; Greata si varsaturi cu frecventa si volum variabil; Dureri abdominale, meteorism, diaree, stare generala alterata; Cefalee, mialgii si, uneori, febra si frisoane. Mai mult, organismul nu poate dezvolta o imunitate eficienta fata de marele numar de serotipuri bacteriene care „circula” in timpul verii si nici fata de toxinele bacteriene. Deci boala diareica estivala se poate repeta de mai multe ori in decursul lunilor calde, iar daca cel bolnav este un copil, starea de nutritie si, implicit, cresterea si dezvoltarea pot fi afectate.
Enterobacteriile si virusurile, factori declansatori
Cine provoaca problemele de care vorbim? De obicei este vorba despre enterobacterii (Salmonella, Shigella, E. Coli pathogen, Campylobater etc.) sau de toxine ale bacteriilor (toxina strafilococica, toxina botulinica etc.), dar si de virusuri (rotavirusurile sunt cauze frecvente ale diareilor copiilor). Uneori, etiologia poate fi parazitara, provocata de exemplu de Giardia in zona noastra geografica sau de Entamoeba in zonele tropicale. Toata aceasta populatie microscopica este prezenta indiferent de anotimp, insa gaseste conditii favorabile de supravietuire, multiplicare si raspandire mai ales cand temperatura mediului ambiant e crescuta.
Temperaturile ridicate, responsabile de multiplicarea microbilor
Germenii patogeni, cei care imbolnavesc omul, au temperatura optima de multiplicare in jurul a 30-40° Celsius, deci vara sunt cu mult mai activi decat iarna. Un aliment perisabil (carne, produse lactate, mancaruri gatite, produse de cofetarie) contaminat cu un numar mic de microbi devine in scurt timp „fericitul posesor” al unui numar impresionant de germeni daca este lasat vara la temperatura camerei. Sau, daca este vorba de germeni care produc toxine, temperatura ridicata va fi cea care va favoriza producerea respectivelor substante. Mai mult, vara consumam multe legume si fructe care, daca nu sunt igienizate corespunzator, pot fi vehicule excelente pentru microorganismele patogene. Ele se pot foarte usor contamina cu microbi si paraziti de pe sol, din ingrasaminte sau de pe mainile persoanelor care prepara mancarea.
Vara bem mai multe lichide pentru a compensa pierderile hidrice determinate de procesul de transpiratie. Astfel, reusim sa diluam in mod exagerat pH-ul acid al stomacului, care nu mai poate actiona eficient in distrugerea eventualilor germeni patogeni care ajung in organism. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa va hidratati corespunzator.
Mentineti-va sanatatea respectand cateva reguli de baza!
Regulile care trebuie respectate sunt simple si la indemana oricui, ferindu-ne de neplacutele probleme sezoniere:
1. Toate alimentele perisabile (lactate, carne, oua sau mancarurile care le contin) trebuie pastrate la frigider!
2. Nu cumparati alimente partial decongelate, inclusiv cand este vorba de inghetata!
3. Legumele si fructele trebuie consumate numai dupa un minutios, dar rapid proces de spalare! Daca va aflati in excursii in destinatii exotice si nu stiti daca regula aceasta este respectata sau nu, este mai bine sa va limitati la vegetale care se consuma dupa indepartarea cojii (portocale, banane, ananas). Aceasta deoarece exista zone unde afectiuni digestive grave, cum sunt holera sau amibiaza, pot exista in forma endemica si putem ramane cu o „amintire” greu de tratat.
4. Mustele sau gandacii nu au ce cauta in locuintele si bucatariile noastre. Exista numeroase metode mecanice (plase) sau chimice (insecticide) care ne pot scapa de ei. In orice caz, nu lasati alimentele expuse, neacoperite, chiar daca este vorba de produse considerate greu perisabile (paine, cornuri etc).
5. Ultima regula, dar nu cea mai putin importanta este cea a spalatului pe maini. Niciodata nu trebuie sa consideram ca ne spalam prea des. Este vorba de o masura elementara de igiena. Inainte de masa sau de pregatirea mancarii, atunci cand copiii vin de la joaca si in multe alte ocazii similare, este obligatoriu sa folosim apa si sapunul din abundenta.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu,
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
[email protected]