Vaginul are un mecanism de aparare propriu impotriva bacteriilor si nu necesita o ingrijire speciala, in afara de igiena zilnica recomandata. Insa, exista anumite obiceiuri care pot perturba echilibrul florei vaginale si pot duce la aparitia unor complicatii neplacute.
Iata care sunt cele cinci obiceiuri care pot afecta sanatatea vaginului.
Lenjeria intima sintetica
Desigur, lenjeria intima trebuie sa fie atragatoare in intimitate, insa cele mai multe tipuri sunt fabricate din materiale sintetice. Acestea favorizeaza aparitia infectiilor vaginale, precum si a unor semne neplacute la nivelul pielii.
Din acest motiv, este indicat sa purtati lenjerie intima din bumbac in fiecare zi si sa pastrati lenjeria provocatoare strict pentru intimitate.
Epilarea
Indepartarea parului pubian se practica frecvent, insa acest obicei este asociat cu numeroase complicatii. In primul rand, pentru ca parul pubian are un rol de protectie impotriva infectiilor si a frecarii. Deci, lipsa acestuia face ca vaginul sa fie vulnerabil. Cea mai frecventa infectie este cea cu streptococ si cea cu stafilococ auriu.
Zona genitala epilata cu lama de ras este mai vulnerabila la infectiile cu herpes, din cauza leziunilor mici ce pot sa apara in urma acestui obicei.
Spalaturile vaginale
Spalaturile vaginale au devenit o practica din ce in ce mai frecventa in randul femeilor. Insa, aceast obicei poate tulbura echilibrul normal al bacteriilor „bune” de la nivelul vaginului. In plus, vaginul este vulnerabil la mai multe complicatii, precum infectiile fungice, bolile cu transmitere sexuala, chiar infertilitatea. Vaginul, avand mecanismul propriu de curatare, este sensibil la spalaturile vaginale. Acest obicei trebuie descurajat, indiferent de varsta.
Mirosul vaginal neplacut: care sunt cauzele?
Pentru eliminarea mirosului neplacut din zona genitala, cele mai multe femei apeleaza la deodorante, spalaturi vaginale sau alte trucuri nesanatoase. Toate acestea dauneaza sanatatii vaginale si tulbura echilibrul natural al acestuia. Este indicat sa pastrati o igiena riguroasa in zona intima, de preferat cu geluri speciale, cu pH neutru, ce nu tulbura flora vaginala. Evitati cat mai mult lejeria intima de tip tanga. Optati intotdeauna pentru lenjeria intima de calitate, fabricata din bumbac sau alte fibre naturale.
Alimentele prea aromate si zaharul in exces
Mirosul neplacut din zona genitala apare de multe ori in bolile cu transmitere sexuala, insa si atunci cand consumati alimente prea aromate sau dulciuri in exces. Usturoiul, sparanghelul si curry schimba mirosul natural al corpului, iar vaginul nu este o exceptie.
Pe langa alimentele puternic aromate, zaharul consumat in exces nu este mai prejos atunci cand este vorba de mirosul neplacut al vaginului. Acesta este daunator sanatatii vaginale si creste riscul de aparitie a infectiilor fungice. Infectiile fungice vaginale apar mai frecvent in cazul persoanelor care sufera de diabet, iar glicemia nu este tinuta sub control.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie