Daca doriti sa fiti sanatosi, miscarea trebuie sa ocupe un loc important in activitatile voastre zilnice. Cercetarile arata din ce in ce mai mult ca sportul poate imbunatati starea de sanatate.
Mai mult, s-a demonstrat ca, daca facem miscare in mod regulat, putem reduce riscul de accident vascular cerebral, chiar de cancer, iar musculatura si oasele vor fi mai puternice. Acestea fiind spuse, va prezentam cateva motive sanatoase pentru a va apuca de sport chiar astazi, de preferat in aer liber, mai ales ca a venit primavara.
Mentine creierul sanatos
Studiile au constatat ca, pe masura ce imbatranim, exercitiile fizice ajuta la mentinerea sanatatii creierului. In acest sens, miscarea este indicata, deoarece creste viteza de pompare a sangelui catre creier, imbunatatind astfel aportul de substante sanatoase la acest nivel. Doua studii privind boala Alzheimer au aratat ca persoanele in varsta care au facut mai multa miscare au prezentat insuficienta cognitiva semnificativ mai mica decat cele care nu au practicat sport.
Previne osteoporoza
Exercitiile de diferite tipuri ajuta la prevenirea osteoporozei, reducand astfel riscul de fracturi (ale soldului, coloanei vertebrale si incheieturii mainii). Exercitiile care ar putea fi de ajutor sunt cele aerobice, cardio, chiar exercitiile pentru echilibru si agilitate. Tehnica tai chi poate fi, de asemenea, benefica atunci cand vine vorba de imbunatatirea echilibrului si a fortei musculare.
Reduce stresul
Exercitiile fizice pot avea si beneficii emotionale. Stresul poate fi cauzat si de nivelul ridicat de cortizol, adrenalina sau noradrenalina. Sportul duce la scaderea nivelului acestor hormoni, crescand nivelul de serotonina (cunoscut si ca „hormonul fericirii”), care ajuta la diminuarea stresului. Astfel, putem tine depresia si anxietatea la distanta. In plus, ne ajuta sa dormim mai bine, ne ofera un spor de atentie si, totodata, ne relaxeaza.
Ajuta la dezvoltarea musculaturii
Pe masura ce inaintam in varsta, masa musculara incepe sa scada, in unele cazuri, din cauza activitatii fizice diminuate sau a durerilor articulare. Astfel, este important sa crestem sau sa ne mentinem masa musculara cu ajutorul exercitiilor de forta, pentru ca aceasta este esentiala pentru rezistenta si echilibru.
Diminueaza riscul de accident vascular cerebral
Avand in vedere ca doi dintre factorii cu cel mai mare risc de accident vascular cerebral sunt hipertensiunea arteriala si bolile de inima, exercitiile fizice sunt cruciale. Centrele din SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata de cel putin cinci ori pe saptamana, insa trebuie sa consultati intotdeauna medicul inainte de a incepe un program de exercitii daca aveti probleme de sanatate.
Fie ca sunt incluse in programe de gimnastica medicala, fie ca se numesc fitness, gimnastica aerobica, tae-bo, pilates, yoga, exercitiile fizice sunt deosebit de importante, deoarece ofera o stare de bine si asigura mentinerea sanatatii fizice si mentale. Acestea se adreseaza deopotriva articulatiilor, muschilor, oaselor, dar si aparatului cardiovascular si respirator, aducand beneficii si asupra celui digestiv si genito-urinar.
Text: Corina Ionescu