Speranta de viata in tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare este in continua crestere. Diferente intre state exista, unele chiar majore, dar in general, in cazul tuturor tarilor, se mentine o singura constanta: speranta de viata a femeilor este semnificativ mai mare decat cea a barbatilor.
In Romania, de exemplu, speranta de viata a urcat in ultimele doua decenii cu 4 ani, pana la 70 de ani in cazul barbatilor si 74 de ani in cazul femeilor. Spre comparatie, in SUA, potrivit unui raport publicat recent de Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, o fata nascuta in 2012 se poate astepta sa traiasca pana la 81,2 ani. Asta inseamna cu aproape 5 ani mai mult decat un baiat nascut in acelasi an, care are speranta de viata de doar 76,4 ani. Asadar, care este de fapt sexul slab?
„Barbatii sunt din punct de vedere biologic si sociologic dezavantajati inca din momentul in care sunt conceputi si pana in momentul in care mor”, declara Marianne Legato, profesor emerit de medicina clinica in cadrul Columbia University College of Physicians and Surgeons. Iata de ce:
Femeile sunt mai rezistente in uter
Statistic, sunt conceputi de doua ori si jumatate mai multi baieti decat fete, spune dr. Legato, dar ei sunt mult mai predispusi sa cedeze in fata unei infectii prenatale sau a unei alte probleme din uter, de aceea, in cazul copiilor vii nou-nascuti, raportul este aproape de unu la unu. „De asemenea, baietii se dezvolta prenatal mai lent decat fetele, ceea ce inseamna ca acestia au mai multe sanse de a muri cand sunt bebelusi, daca inregistreaza o subdezvoltare in privinta plamanilor sau a creierului”, explica Dr. Legato.
Femeile risca mai putin
Leziunile traumatice accidentale sunt a treia cauza de deces la barbati, potrivit datelor oficiale din SUA. In cazul femeilor, aceasta este abia a sasea cauza de deces. Din nou, se poate da vina pe biologie: lobii frontali ai creierului – care „se ocupa” cu gradul de responsabilitate si calculul riscului – se dezvolta mult mai lent la barbati decat femei, spune Dr. Legato.
Rezultatul: baietii isi asuma, de multe ori inconstient, riscuri prea mari, aspect de care va puteti da seama numai gandidu-va de cate ori fii vostri fac cercuri periculoase cu bicicleta ori merg cu aceasta fara a tine mainile pe ghidon. „Aproape inevitabil, un mascul isi va asuma riscuri la care o femeie de aceeasi varsta nici nu se gandeste”, spune Dr. Legato.
Femeile sunt doborate mai tarziu de bolile de inima
Bolile de inima reprezinta principala cauza a deceselor premature in cazul ambelor sexe, dar barbatii sunt mai predispusi sa dezvolte aceste boli – si sa moara din cauza lor – mai devreme, la varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Femeile, pe de alta parte, dezvolta de obicei boli de inima cu 10 ani mai tarziu decat barbatii. Sunt protejate in primul rand de aceste boli pana la menopauza, deoarece corpurile lor produc pe banda rulanta estrogen, care ajuta la mentinerea arterelor puternice si flexibile, spune Dr. Legato.
Femeile au relatii sociale mai puternice
Prietenii reprezinta un bun medicament, se spune. De altfel, persoanele cu legaturi sociale puternice au o sansa cu 50% mai mica de a muri prematur decat cele cu putine legaturi sociale, conform unui studiu din 2010. „Cei mai multi barbati au tendinta de a tine in ei stresul si grijile, in timp ce femeile au tendinta de a le impartasi cu altii”, explica Dr. Legato. Singura exceptie: barbatii casatoriti, ceea ce explica, de asemenea, de ce atat de multe studii arata ca acestia sunt in general mai sanatosi si traiesc mai mult fata de burlaci.
Femeile au mai multa grija de sanatatea lor
In cazul barbatilor, exista cu 24% mai putine sanse sa fi fost la medic in ultimul an, comparativ cu femeile. De fapt, mai mult de un sfert (28%) dintre barbati nu merg aproape deloc la medic si aproximativ unul din cinci nu are asigurare de sanatate.
Acesta este asa-numitul sindrom John Wayne: „Barbatii refuza de multe ori boala; ei minimizeaza simptomele unei afectiuni si nu vor sa mearga la medic, tocmai pentru a nu afla ca exista ceva in neregula”, spune dr. Legato.
Mircea Doaga
Sursa: health.com