Zeci si zeci de milioane de oameni poarta lentile de contact, dar o fac intr-un mod incorect si abuziv, ceea ce provoaca milioane de cazuri de infectie a ochilor, potrivit unui nou raport publicat in Statele Unite. Aceste infectii sunt cunoscute clinic sub numele de keratita, o infectie a corneei.
Keratita poate provoca dureri si inflamatii si, in cazuri severe, chiar orbire, potrivit expertilor de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Se estimeaza ca in Statele Unite 38 de milioane de oameni poarta lentile de contact, cel mai mare factor de risc pentru keratita fiind ingrijirea improprie a acestora, spun expertii.
„Lentilele de contact ofera multe beneficii, dar ele nu sunt lipsite de risc”, declara dr. Jennifer Cope, epidemiolog in cadrul CDC. Keratita poate fi o infectie infricosatoare, dar este prevenita daca oamenii urmeaza obiceiuri sanatoase de ingrijire a ochilor si a lentilelor de contact, a adaugat ea.
Unele obiceiuri proaste, cum ar fi dormitul cu lentilele de contact, necuratarea acestora ori purtarea acestora sub dus creste foarte mult riscul de keratita, a precizat dr. Cope. De exemplu, „persoanele care poarta lentile de contact peste noapte prezinta un risc de 20 de ori mai mare de a face keratita”.
Cu toate acestea, atunci cand sunt tratate rapid, cele mai multe cazuri de keratita pot fi vindecate cu usurinta, fara urmari neplacute pe termen lung, a adaugat ea.
Pentru a preveni keratita, specialistii recomanda:
1. Spalarea mainilor cu apa si sapun inainte de a atinge lentilele de contact
2. Scoaterea lentilelor inainte de culcare, dus sau inot
3. Curatarea si clatirea lentilelor cu solutie dezinfectanta dupa ce au fost scoase de la ochi
4. Curatarea si clatirea lentilelor de contact cu solutie specifica, iar uscarea lor sa fie facuta in pozitia „cu susul in jos”
5. Inlocuirea lentilelor cel putin o data la trei luni.
Mircea Doaga
Sursa: Health.com