Osteoartrita este cea mai comuna forma de artrita, ce presupune distrugerea cartilajului articulatiilor. Pot fi afectate oricare dintre articulatii, dar, de cele mai multe ori vizate sunt: mainile, soldurile, genunchii, gatul si partea inferioara a spatelui.
Cu toate ca nu exista inca un tratament care sa vindece complet osteoartrita, ea poate fi prevenita, iar simptomele pot fi eficient gestionate. Cu cat stim mai multe despre aceasta boala, cu atat putem preveni instalarea si dezvoltarea ei.
Mitul 1: Tocurile inalte nu favorizeaza aparitia osteoartritei
Specialistii ne sfatuiesc sa purtam tocuri nu foarte inalte, de pana la 5 cm. Daca nu sunteti de acord cu medicii si va incumetati sa purtati zi de zi tocuri inalte, trebuie sa stiti ca exista riscul sa dezvoltati osteoartrita. Plus ca este mai greu sa stati dreapta cand mergeti, iar acest lucru solicita genunchii, una dintre zonele cele mai afectate de aceasta afectiune. Asa ca, cel mai bine este sa purtati tocuri mici si sa lasati modelele sa poarte stiletto (tocuri inalte si subtiri).
Mitul 2: Durerile articulare ne impiedica sa facem miscare
Practicarea exercitiilor fizice in caz de osteoartrita aduce reale beneficii. Exercitiile nu foarte solicitante, sigure, pot ameliora durerile la nivelul articulatiei. In cazul in care nu suferiti de osteoartrita, exercitiile fizice reduc considerabil riscul aparitiei afectiunii in viitor. Medicii specialisti recomanda mersul pe jos, inotul, ciclismul si yoga. Acestea ajuta la relaxarea musculaturii din jurul articulatiilor dureroase. Cereti sfatul medicului dumneavostra inainte de a incepe orice fel de exercitii.
Mitul 3: Parintii mei au avut osteoartrita, prin urmare voi face si eu
Desi este destul de probabil sa suferti de osteoartrita la un moment dat daca unul dintre parinti a avut, mai ales la genunchi, inca nu se poate preciza cu exactitate acest lucru. Exista insa diverse metode prin care puteti reduce riscul de artrita: dieta echilibrata, miscarea in mod regulat si greutatea optima. Femeile sunt mai susceptibile de a mosteni riscul de osteoartrita. Din acest motiv, trebuie sa fie deosebit de atente in a-si monitoriza greutatea, iar exercitiile fizice trebuie sa devina o rutina. In schimb, trebuie evitate exercitiile care implica sarituri, deoarece pot duce la diverse accidente.
Mitul 4: Vremea poate favoriza aparitia osteoartritei
Un climat umed, ploios nu favorizeaza aparitia osteoartritei la o persoana care nu este predispusa la aceasta afectiune, dar poate agrava simptomele persoanelor deja suferinde. Atunci cand presiunea barometrica scade, de exemplu cand se apropie o furtuna, pot aparea dureri la nivelul articulatiilor la cei cu osteoartrita. Multe persoane cu artrita afirma ca resimt mai putin durerea intr-un climat cald, dar unii specialisti contesta si acest aspect. Cand este rece afara, muschii sunt incordati si se creeaza falsa senzatie ca artrita a progresat, dar de fapt vremea nu afecteaza articulatiile.
Potrivit Institutului american National pentru Artrita si Boli musculo-scheletice, pana in anul 2030, 20% dintre americani (aproximativ 72 de milioane de persoane) vor prezenta risc crescut de osteoartrita.
Mitul 5: Trosnitul degetelor duce la osteoartrita
Trosnitul degetelor poate cauza inflamatii ale tendoanelor, nu provoca artrita. Acest obicei este un tic nervos care pe unii dintre noi ii relaxeaza, dar nu inseamna ca este recomandat de medici. Studiile au aratat ca, in mod obisnuit, trosnitul degetelor poate afecta ligamentele din jur, dislocarea tendoanelor si scaderea fortei mainii respective.
Text: Corina Ionescu