Durerea de cap este una dintre cele mai intalnite probleme de sanatate. O cefalee puternica va poate strica intreaga zi, va impiedica sa va concentrati la serviciu si va poate crea si probleme de socializare.
Exista peste 200 de tipuri de cefalee, de la forme usoare pana la forme puternice. Pe langa remediile deja cunoscute, exista si metode stiintifice ce va pot ajuta sa evitati episoadele de cefalee, conform sciencealert.com.
1. Apa amelioreaza durerile de cap
Pe langa alte beneficii aduse organismului, apa ajuta si la episoadele de cefalee. Intr-un studiu efectuat pe persoane care au intre doua si cinci dureri de cap pe luna, moderat-intense, s-a observat ca cele care au consumat 1,5 litri de apa pe zi au simtit o ameliorare a acestora. 47% dintre participanti au declarat ca durata sau numarul durerilor nu a scazut, dar ca durerile au fost mai putin intense. Daca suferiti de cefalee, incercati sa cresteti numarul de pahare de apa baute pe zi.
2. Cofeina – avantaje si dezavantaje
Cafeaua este, pentru multi, o bautura ce nu lipseste din meniul zilnic. Oamenii de stiinta avertizeaza, insa, ca aceasta are efecte diferite, in functie de organismul fiecaruia. Pentru unii, cafeaua poate ameliora durerile de cap, in timp ce pentru altii le poate intensifica, in momentul in care cofeina este eliminata din organism (alte efecte negative pot fi oboseala, dificultati de concentare, ameteli etc.).
Interesant este faptul ca, in cadrul unui studiu, 50% dintre subiectii carora li s-a micsorat treptat doza de cofeina au inceput sa aiba dureri de cap. Concluzia este ca mentinerea dozei uzuale de cofeina va poate scuti de durerile de cap. Pe de alta parte, un alt studiu, realizat pe 1.500 de persoane, a aratat ca 33% dintre acestia au simtit o ameliorare consistenta a durerilor de cap, dupa ce au primit 100 mg de cofeina, plus un analgezic. In al doilea grup de studiu, 25% dintre participanti au avut dureri usoare de cap, primind doar analgezice, fara doza de cofeina.
Hidratarea vara: stiti cata apa trebuie sa beti?
3. Repausul alimentar, dar si excesele pot da dureri de cap
Daca nu mancati mai mult de 10-16 ore, fie ca tineti post, diete ori este o necesitate medicala (analize, operatii), puteti avea dureri puternice de cap. In schimb, excesele alimentare, cum ar fi mancatul in timpul noptii, va pot provoca dureri de cap extrem de suparatoare.
Rezultatele unui studiu recent au aratat ca 40% dintre cei care au luat o gustare in miez de noapte au suferit, ulterior, episoade de cefalee. Asadar, atentie la alimentatie, pentru ca poate fi un factor declansator.
4. Anumite alimente
De multe ori, durerile de cap sunt cauzate de anumite alimente pe care le ingerati. In functie de organism, cascavalul, chiar delicioasa ciocolata va pot cauza episoade neplacute de cefalee. Legumele, semintele, ouale, citricele si orice aliment ce contine acid folic va pot ajuta sa evitati durerile de cap.
5. Alcoolul, durerea de cap si mahmureala
Nu este doar o vorba din popor, studiile au dovedit ca alcoolul, consumat in cantitati exagerate duce la dureri de cap. Cauzele stiintifice sunt urinarea frecventa si varsatul, ambele ducand la deshidratarea organismului, care, la randul ei, afecteaza fluxul de oxigen si sange catre creier. Consumati alcool responsabil, niciodata pe stomacul gol, si hidratati-va. Astfel, veti evita mahmureala si durerile de cap.
Cauze mai putin cunoscute ale durerilor de cap
Stiati ca…?
In tara noastra, o persoana pana in 30 de ani acuza dureri de cap, in medie, de 1,4 ori pe luna, in timp ce o persoana peste 50 de ani are, in medie, de 2,5 ori pe luna, conform studiului Omnibus realizat de GfK Romania. Aceeasi cercetare releva faptul ca femeile sunt mai predispuse la dureri de cap decat barbatii.