Revista care te menține sănătos

Coronavirus

5 lucruri de ştiut despre varianta Delta

Elena Coroianu; surse: yalemedicine.org, health.ucdavis.edu
5 noiembrie 2021
Share
5 lucruri de ştiut despre varianta Delta

Pandemia COVID-19 pare să nu ia sfârșit prea curând, ci dimpotrivă. De la un val la altul, virusul SARS-CoV-2 suferă modificări, devine din ce în ce mai agresiv și amenință toate categoriile de vârstă. Toate virusurile suferă, în timp, schimbări. În prezent, discutăm mai degrabă de variante circulante. O variantă reprezintă o copie a virusului, cu una sau mai multe mutații care o diferențiază de versiunea inițială.

O preocupare majoră în acest moment este Delta, o tulpină de virus SARS-CoV-2 extrem de contagioasă, care potrivit experţilor, în următoarele luni, va fi varianta predominantă la nivel mondial.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid, care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Cercetătorii au descris varianta Delta ca fiind mai transmisibilă decât răceala și gripa, dar și decât virusurile care cauzează variola, MERS, SARS și Ebola. Ei au numit-o la fel de contagioasă ca varicela, ceea ce este cu adevărat îngrijorător. Practic, în absenţa imunităţii, un caz de infecţie ar putea genera chiar și 8-9 cazuri secundare, în urma contactului direct. Dacă până acum contactul direct presupunea o durată de minimum 15 minute pentru a exista un risc de transmitere, durata necesară în cazul Delta ar putea fi mult mai mică.

Cea mai mare răspândire, dar şi cele mai severe cazuri apar în zone cu rate scăzute de vaccinare. Practic toate spitalizările și decesele au fost la persoanele nevaccinate, spune CDC (Centrul de Combatere şi Prevenire a Bolilor – SUA). CDC a publicat în iulie date care arătau că persoanele vaccinate pot transmite şi ele varianta Delta, lucru care nu se întâmpla în cazul variantelor anterioare. Dar, persoanele vaccinate sunt mai puţină vreme contagioase decât cele nevaccinate.

Persoanele care sunt complet vaccinate împotriva coronavirusului continuă să aibă o protecție puternică împotriva COVID-19 comparativ cu cei care nu sunt.

Delta, Delta, varianta Delta, contagioasă, vaccinare, vaccin,

Iată cinci lucruri pe care trebuie să le știți despre varianta Delta:

1. Este mai contagioasă decât celelalte variante SARS-CoV-2

Potrivit epidemiologilor, un lucru unic la varianta Delta este cât de repede se răspândește. Primul caz Delta a fost identificat în decembrie 2020, în India şi, în scurt timp, a devenit tulpina predominantă atât în India, cât și în Marea Britanie. Iar până la sfârșitul lunii iulie, Delta cauza peste 80% dintre noile cazuri de COVID-19 din SUA.

Delta se răspândeşte cu 50% mai repede decât varianta Alpha (numită şi britanică), care, la rândul său, era cu 50% mai contagioasă decât tulpina originală a SARS-CoV-2.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

2. Persoanele nevaccinate prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire

Persoanele care nu au fost complet vaccinate împotriva COVID-19 sunt cele mai expuse riscului.

Copiii și tinerii sunt, de asemenea, o preocupare. Potrivit unui studiu recent, copiii și adulții sub 50 de ani au un risc de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu Delta. Până în prezent, nu a fost aprobat niciun vaccin pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani.

Delta, Delta, varianta Delta, contagioasă, vaccinare, vaccin,

3. Delta ar putea duce la „focare hiperlocale”

Din cauza contagiozităţii mari şi a riscului crescut pentru nevaccinaţi, varianta Delta ar putea schimba faţa pandemiei. Mai exact să ducă la „focare hiperlocale”, respectiv în zonele/oraşele cu rată mică de vaccinare să izbucnează focare mult mai mari decât în zonele în care vaccinarea are o acoperire mai bună. Aceste focare vor fi mai mari decât cele variantele anterioare de virus. Situaţie care va avea drept rezultat copleşirea sistemului de sănătate din aria respectivă.

Pandemia COVID-19. Valuri, Variante și Vaccinuri

4. Se ştiu încă prea puţine despre varianta Delta

Cercetătorii atrag atenţia că sunt departe de a şti totul despre varianta Delta. Mai sunt multe de aflat, inclusiv despre severitatea cazurilor, recuperare, sechelele post-vindecare etc.

O altă întrebare se concentrează asupra modului în care Delta afectează organismul. Au fost raportate simptome care sunt diferite de cele asociate cu tulpina originală de coronavirus. Se pare că tusea și pierderea mirosului sunt mai puțin frecvente. Durerile de cap, durerile în gât, secreția nazală și febra sunt simptome prezente la infectarea cu tulpina Delta.

În concluzie, există întrebări și preocupări cu privire la Delta, inclusiv Delta Plus – o subvariantă a Delta, care a fost deja găsită în mai multe ţări. Delta Plus are o mutație suplimentară față varianta Delta, numită K417N, afectează proteina spike de care virusul are nevoie pentru a infecta celulele. Proteina spike este principala țintă pentru vaccinurile anti-COVID-19.

Ce înseamnă ARN mesager. Cum funcţionează vaccinul bazat pe această tehnologie

5. Vaccinarea este cea mai bună protecție împotriva Delta

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja de Delta este să vă vaccinați complet, spun medicii. Dar, vaccinaţi sau nevaccinați, este important să urmați şi celelalte recomandări de protecţie împotriva COVID-19: purtarea măştii, respectarea unei distanţei minime faţă de ceilalţi, dezinfectarea frecventă a mâinilor şi suprafeţelor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.