Toamna este perioada cand se recomanda administrarea suplimentelor cu vitamine si minerale pentru ca organismul sa poata face fata sezonului rece. Unele persoane cred ca aceste suplimente alimentare nu au niciun rezultat si, uneori, chiar pot sa fie daunatoare pentru organism.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, hipovitaminoza, deficitul de una sau mai multe vitamine din organism, afecteaza aproape intreaga populatie, la nivel global. Acest lucru nu este surprinzator deoarece, pentru a asigura organismului necesarul zilnic de vitamine si minerale, ar trebui sa consumam cel putin 4.000 kcal pe zi. In prezent, o persoana obisnuita consuma in medie 2.000 kcal, pe zi, iar cele care urmeaza cure de slabire chiar si mai putin. In cazul in care dieta noastra nu este diversificata, atunci este posibil sa avem deficit de vitamine si minerale. Nu consumati cereale si paine? Este posibil sa aveti deficit de vitamina B1.
1. Cum se manifesta lipsa de vitamine?
De obicei, deficitul unei vitamine este asociat cu depresie, stare de oboseala cronica, scaderea imunitatii si raceli repetate. In cazul in care suferiti de insomnie este posibil sa aveti un deficit de vitamine din complexul B, precum si de calciu si potasiu. Daca ati observat vindecarea intarziata a ranilor este posibil sa aveti deficit de vitamina K, vitamina C si D. Matreata apare la persoanele care au un nivel scazut de vitaminele B6, B12 si seleniu. Caderea parului este asociata cu lipsa vitaminelor din complexul B, vitamina C si acid folic.
2. Cat de utile sunt suplimentele cu vitamine?
Toata lumea cunoaste beneficiile consumului de fructe si legume, datorita continutului bogat in vitamine si minerale. Uneori, acestea nu sunt suficiente si este nevoie sa luati suplimente cu vitamine. Trebuie sa stiti ca, indiferent de modul de obtinere, substanta principala are aceeasi formula.
Antiinflamatoare naturale cu puteri vindecatoare
3. O singura vitamina sau un complex?
Cu mult timp in urma, complexele de vitamine nu erau recomandate din cauza numeroaselor vitamine prezente intr-o pastila care, uneori, interactionau reciproc si nu erau absorbite in totalitate in organism. Dar, industria farmaceutica a avansat si, in prezent, datorita noilor tehnologii, au fost create pastile cu un continut mare de vitamine si minerale care nu interactioneaza intre ele.
4. Ce substante scad absorbtia vitaminelor?
Medicamentele anticonvulsivante interfereaza cu absorbtia acidului folic. Contraceptivele orale scad absorbtia vitaminelor B6, E si acidului folic. Laxativele care contin diferite uleiuri si unele medicamente pot impiedica absorbtia vitaminelor A, D si E. Daca secretia de suc gastric este diminuata, vitaminele din complexul B, in special vitamina B12 nu va fi absorbita. Astfel, trebuie acordata o atentie mai mare persoanelor varstnice, care prezinta o scadere a secretiei de suc gastric din cauza modificarilor legate de varsta.
5. Pot fi daunatoare pentru organism?
Multe studii efectuate de expertii din domeniul sanatatii, arata ca, in doze mari, unele vitamine pot fi periculoase. De exemplu, dozele mari de vitamina C pot contribui la formarea pietrelor la rinichi. Discutati cu specialistul atunci cand vreti sa luati suplimente cu vitamine si minerale.