Revista care te menține sănătos

Medicină generală

5 greșeli de evitat când trataţi ciuperca piciorului

Dr. Lavinia Elena Niţu, medic specialist dermatolog, Dr. Leventer Centre
5 noiembrie 2024
Share
5 greșeli de evitat când trataţi ciuperca piciorului

Ciuperca piciorului, cunoscută și sub denumirea de tinea pedis, este o infecție fungică frecvent întâlnită, ce afectează pielea dintre degete sau a tălpilor. Este una dintre cele mai comune afecțiuni dermatologice și poate provoca disconfort semnificativ, precum mâncărimi, usturime, roșeață, exfolierea pielii și crăpături. Mulți oameni încearcă să trateze singuri ciuperca piciorului, fără a consulta un specialist. Însă riscul de a face greșeli care întârzie vindecarea și răspândesc infecția este foarte mare.

Iată care sunt principalele greşeli pe care să le evitaţi când trataţi ciuperca piciorului.

1. Ignorarea primelor semne ale ciupercii piciorului

Multe persoane confundă primele simptome ale infecției cu uscăciunea pielii sau o iritație banală. În stadiul inițial, ciuperca se manifestă prin mâncărimi, ușoară exfoliere si eventual roșeață între degete sau pe tălpi. Dacă nu este tratată corespunzător, infecția poate să avanseze și să se extindă inclusiv la nivelul unghiilor sau chiar la alte persoane.

2. Întreruperea tratamentului prea devreme

După câteva zile de aplicare a tratamentului antifungic apare o îmbunătățire și multe persoane îl opresc înainte ca infecția să fie complet vindecată. Pentru a fi complet eradicată, ciuperca piciorului necesită un tratament aplicat pe o durată mai lungă de timp, de obicei între 2 și 4 săptămâni și pe o suprafață cutanata mai mare, în funcție de severitatea cazului. Este esențial să urmaţi recomandările specialistului și să continuaţi aplicarea medicamentului chiar și după dispariția simptomelor, pentru a preveni recidiva.

greseli de evitat cand tratati ciuperca piciorului, greseli in ciuperca piciorului, tratament

3. Alegerea tratamentelor neconvenţionale în locul celor specifice

Multe persoane apelează la tratamente neconvenționale, cum ar fi băile cu oțet sau aplicarea de bicarbonat de sodiu, în speranța că vor scăpa de ciuperca piciorului. Însă remediile naturiste nu oferă o soluție pe termen lung și pot provoca iritații suplimentare care să agraveze simptomele. Ciuperca piciorului necesită tratamente specifice cum ar fi creme, soluții antifungice sau chiar tratament sistemic, care trebuie recomandate de un medic dermatolog în funcție de gravitatea infecției.

4. Nerespectarea normelor de igienă

Ciuperca piciorului prosperă în medii umede și călduroase, iar igiena precară poate agrava infecția. Este important să menținem picioarele curate și uscate. După duș sau după ce mergem la sală trebuie să ne uscăm bine picioarele, în special între degete, pentru a evita dezvoltarea ciupercii. De asemenea, purtarea șosetelor din materiale sintetice, care nu permit pielii să respire, sau încălțămintea închisă care favorizează transpirația pot înrăutăți situația.

5. Nu faceţi o prioritate din prevenirea reinfectării

Nu în ultimul rând, una dintre cele mai mari provocări în tratarea ciupercii piciorului este prevenirea reinfectării. O greșeală comună este că persoana cu probleme tratează doar pielea, dar ignoră sursele de reinfecție, cum ar fi pantofii sau suprafețele contaminate. Este esențial să dezinfectăm încălțămintea pe care am purtat-o în timpul infecției și suprafețele posibil contaminate (dușul, covoarele din baie etc.) deoarece ciuperca poate supraviețui pe aceste materiale timp de mai multe luni. De asemenea, în timpul consultației medicul va căuta alte zone posibil contaminate care pot fi surse de reinfecție.

Concluzie

Dacă observaţi simptome precum mâncărimi, roșeață sau exfoliere a pielii de pe picioare, programaţi o consultație la medicul dermatolog. Acesta vă va prescrie tratamentul antifungic potrivit. Aplicaţi tratamentul exact așa cum va fost indicat de specialist și nu întrerupe tratamentul chiar dacă simptomele încep să dispară.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.