Revista care te menține sănătos

Nutriție

5 alimente care pot cauza toxiinfectie alimentara

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
20 iunie 2022
Share
5 alimente care pot cauza toxiinfectie alimentara

In fiecare an, in special pe timpul verii, tot mai multe persoane sufera de toxiinfectie alimentara. Aceasta este mai frecventa in perioada vacantelor, deoarece se consuma mult mai multe alimente de la restaurante sau magazine unde conditiile sunt, de cele mai multe ori, improprii.

Cele mai multe persoane cu toxiinfectie alimentare prezinta durere la nivelul stomacului, greata, varsaturi, diaree si deshidratare, insa exista si cazuri mai grave care pot duce la deces. Unele forme de toxiinfectie alimentara pot favoriza aparitia consecintelor pe termen lung, precum artrita, afectarea creierului si a nervilor sau insuficienta renala. Din aceste motive, este important sa cunoasteti alimentele care au un risc crescut de aparitie a toxiinfectiei alimentare, fiind contaminate cu diverse bacterii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Laptele crud si branza

Laptele crud (nepasteurizat) provine direct de la animale si nu a fost sterilizat, pentru a distruge eventualele bacterii cu care poate fi contaminat. Cele mai frecvente bacterii intalnite in laptele crud sunt listeria, campylobacter, E. coli si salmonella. Acestea pot avea consecinte grave asupra sanatatii.

Este foarte usor sa evitati toxiinfectia alimentara provocata de laptele crud doar prin consumul exclusiv de alimente lactate pasteurizate, tinute la temperaturi optime si consumate inainte de data expirarii.

Acelasi lucru este valabil in cazul in care consumati branza. Cumparati doar din magazine autorizate, curate si care depoziteaza alimentele in conditii optime. De asemenea, evitati branza de import, in special pe timpul verii.

Fructele

Poate fi tentant sa consumati fructe fara a le spala inainte, insa acestea pot fi contaminate cu salmonella, E. coli sau listeria. Din acest motiv, este important sa le spalati inainte foarte bine.

In cazul fructelor care au coaja, este indicat sa le spalati inainte de taiere. Acest lcuru este necesar pentru a preveni contaminarea interiorului fructului prin intermediul cutitului si al procesului de taiere.

6 bacterii ce pot fi luate de la piscina

Legumele

Asemenea fructelor, si legumele pot fi contaminate cu anumite bacterii. Le puteti contracta daca puneti pe masa legumele nespalate sau daca intrati in contact cu ele inainte de a le spala. Cele mai frecvente bacterii implicate sunt salmonella si shigella. Este bine sa le gatiti inainte de consum, pentru a fi siguri ca bacteriile sunt distruse, in special daca sunt consumate de copii sau de varstnici.

res_inainte de carnea de pui si de vita

Carnea de pui si de vita

Se stie deja ca un consum de carne de pui sau de vita insuficient gatita poate cauza toxiinfectie alimentara cu salmonella, campylobacter sau clostridium. Este important de stiut, insa, ca si ustensilele folosite la gatit sau alte alimente se pot contamina, iar spalarea acestora trebuie sa fie riguroasa.

In plus, carnea cruda sau cea gatita trebuie intotdeauna depozitata la temperaturi scazute, in frigider, si trebuie consumata in scurt timp.

Fructele de mare crude

Crevetii, crabii, molustele, stridiile si alte fructe de mare pot fi contaminate cu bacterii din ocean ce cauzeaza vibrioza (boala infectioasa a taurinelor si a ovinelor, provocata de bacteriile numite vibrioni), un tip de toxiinfectie alimentara care poate fi grava. Severitatea acesteia apare in special la persoanele vulnerabile, cu afectiuni medicale preexistente, precum boli hepatice, cancer, diabet sau HIV.

Simptomele includ diaree apoasa, asociata de obicei cu crampe abdominale, greata, varsaturi, febra si frisoane.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.