Unele dintre persoanele care sufera de boli de piele necontagioase inregistreaza o scadere a calitatii vietii sociale din cauza stigmatizarii. Studiile au aratat ca exista o legatura intre stres si afectiunile de piele, avand loc o exacerbare a simptomelor sau o vindecare mai lenta a leziunilor.
Bolile de piele necontagioase nu se transmit de la o persoana afectata la una sanatoasa prin atingere sau orice alta forma de contact. Cu toate acestea, multe persoane diagnosticate cu astfel de afectiuni s-au simtit discriminate in locuri publice, cum ar fi locul de munca, salonul de coafura, piscina si sali de sport. Discriminarea apare de cele mai multe ori din lipsa de informatie si din frica de a nu contracta o boala de piele. De aceea, este important sa cunoastem care sunt cele mai frecvente afectiuni de piele necontagioase.
1. Psoriazisul
Psoriazisul este o afectiune autoimuna, ce se manifesta prin aparitia de papule sau placi eritematoase (rosiatice). Acestea pot fi asimptomatice sau usor pruriginoase. Din cauza leziunilor si a impactului psihosocial asupra pacientului, psoriazisul este considerat o afectiune dizabilitanta. Multe persoane cu psoriazis prefera sa acopere leziunile de pe brate si picioare purtand camasi si pantaloni lungi pe tot parcursul anului. Lucrurile stau diferit in cazul persoanelor care sufera de psoriazis la nivelul altor parti ale corpului (fata, degete, scalp), intrucat sunt dificil de ascuns.
2. Vitiligo
Este o afectiune dermatologica ce consta in depigmentarea pielii, din cauza pierderii melanocitelor. Melanocitele sunt celule ce produc pigment melanic sau melanina. Melanina este raspunzatoare atat de culoarea pielii, cat si de protejarea ei de razele UV. Cele mai comune zone de aparitie a depigmentarilor sunt fata, bratele, picioarele si abdomenul. In prezent, nu se cunoaste cauza aparitiei acestei afectiuni, insa cercetatorii fac eforturi pentru a descoperi cauzele si mijloacele de combatere a acesteia. De asemenea, s-a constatat ca o treime dintre cazuri se transmite genetic.
Vedete internationale care sufera de vitiligo
3. Reactii alergice de natura alimentara
Urticaria reprezinta o reactie alergica la alimente, localizata la nivelul pielii si al mucoaselor. Aceasta reactie apare dupa ingerarea unui aliment, cele mai obisnuite fiind: laptele, ouale, alunele, nucile, soia, fructele de mare, pestele. Urticaria este caracterizata prin leziuni eritematoase, pruriginoase, variabile ca numar, dimensiuni, forma si care pot fi localizate oriunde pe piele. Urticaria poate fi insotita de angioedem (prezinta acelasi gen de leziuni, localizate, insa, subcutanat).
4. Eczema
Dermatita atopica sau eczema este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice de natura alergica ce afecteaza pielea. In faza acuta, sunt reprezentate de leziuni rosiatice cu vezicule pe suprafata, ce se manifesta pe fata si se extind catre cap, gat, extremitati si abdomen, insotite de mancarimi. Recidivele acestei boli sunt frecvente si se manifesta pe zone simetrice de inflamatie pe suprafetele expuse ale pielii.
Tipuri de dermatita si dieta indicata
5. Rozaceea
Rozaceea este o afectiune ce se dezvolta la nivelul fetei. Apare la femei dupa varsta de 30 de ani, dar poate fi intalnita si la persoanele mai tinere. Desi nu se cunosc cauzele exacte, exista cativa factori care determina aparitia acesteia: abuzul de alcool, mancarea picanta, expunerea la soare sau inghet etc. Simptomele ce caracterizeaza rozaceea sunt: eritem, vasodilatatie, telenagiectazii (dilatatie a vaselor mici de sange), papule, pustule. Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe semnele si simptomele clinice caracteristice.