Un studiu realizat in luna mai 2011 de GfK HealthCare Romania a aratat ca 44% dintre romanii cu varsta peste 15 ani au luat cel putin o data in ultimele 6 luni un tratament cu antibiotic, iar 23% au luat cu o luna in urma sau mai recent. De asemenea, mai multe persoane cu varsta peste 60 ani, pensionate sau casnice au luat un antibiotic in ultima saptamana decat restul populatiei.
Studiul a fost desfasurat pe un esantion reprezentativ national de 1.000 de respondenti cu varsta peste 15 ani, cu scopul de a afla obiceiurile consumului de antibiotice ale romanilor, pentru ce afectiuni le folosesc si cum decid sa ia astfel de tratamente.
Exista o categorie mai restransa (8%) care spune ca nu s-a tratat niciodata cu antibiotic, categorie care creste semnificativ in cazul celor din mediul rural (10%), precum si in cazul barbatilor (10%), comparativ cu femeile (6%).
Cei mai multi dintre romanii chestionati folosesc tratamente cu antibiotice pentru raceala (21%), infectie asociata cu durerile de dinti (18%), infectie cu durere in gat (7%), gripa (7%) sau infectii, in general (5%). O treime dintre cei care au luat antibiotic in ultimele 2-3 saptamani au folosit acest tratament pentru raceala.
Medicul de familie este cel care a recomandat folosirea unui antibiotic pentru mai mult de jumatate dintre respondenti (52%), in vreme ce medicul specialist a recomandat un astfel de tratament doar pentru 19% dintre romanii participanti la cercetare.
Mai mult, in 9% dintre cazuri, recomandarea a venit din partea farmacistului, iar 8% dintre respondenti au luat singuri decizia de a folosi un astfel de tratament. O treime dintre cei care au decis singuri sa ia un tratament antibiotic l-au luat pentru tratarea unei raceli, iar o alta treime a luat un astfel de tratament pentru a trata o durere/ infectie dentara.
In Bucuresti, 63% dintre respondenti spun ca tratamentul cu antibiotic le-a fost recomandat de medicul de familie si doar 9% de medicul specialist. Cei care iau antibiotice la recomandarea medicului specialist sunt in general mai bine informati decat restul si mai atenti cu utilizarea unor astfel de tratamente.