Cercetatorii au descoperit ca inteligenta este mostenita pe cale ereditara in proportie de 40%, in timp ce mediul in care ne desfasuram activitatea este responsabil pentru celelalte saizeci de procente.
Concluzia vine in urma unui studiu realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Queensland din Australia, care a constat in examinarea IQ-ului unui grup de 2.000 de persoane la varstele de 11, 65, 70 si 79 de ani. Testele de inteligenta au fost identice de fiecare data pentru fiecare categorie de varsta.
Cercetatorii au observat ca majoritatea persoanelor care s-au nascut cu un coeficient de inteligenta peste medie si-au pastrat acest nivel ridicat al IQ-ului pe tot parcursul vietii, iar cele care au avut un IQ sub medie in copilarie au avut tendinta sa ramana la acest nivel. De asemenea, au fost inregistrate cazuri unde coeficientul de inteligenta s-a imbunatatit, dar si altele in care acesta a scazut dramatic pe parcursul vietii.
Echipa de medici geneticieni a prelevat probe genetice de la grupul de voluntari si, prin comparatie cu rezultatele obtinute in urma testelor de inteligenta, au constatat ca aproximativ 40% din inteligenta se datoreaza mostenirii genetice.
Este deosebit de important mediul in care traim, incepand din copilarie, atunci cand ne dezvoltam atat pe plan fizic, cat si psihic. Regimul alimentar, educatia primita la scoala si in familie pot juca un rol esential in dobandirea inteligentei.
Studiile genetice realizate pe esantioane mai mari de persoane vor ajuta pe viitor la identificarea genelor responsabile pentru degradarea celulara, proces cunoscut de fiecare dintre noi la un moment dat. Aceste descoperiri ar putea veni in sprijinul specialistilor si noilor tehnologii care vor putea permite intelegerea etapelor de evolutie a bolii Alzheimer, cel mai frecvent intalnita afectiune in randul persoanelor de varsta a treia.
Paula Rotaru
Sursa: www.abc.net.au