Revista care te menține sănătos

Wellness club

4 motive pentru care vă treziţi obosit

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
14 iulie 2023
Share
4 motive pentru care vă treziţi obosit

Vi se întâmplă să vă treziţi obosit de parcă nu aţi fi dormit? Cât de des? Dacă este vorba despre o situaţie ocazională, nu aveţi de ce să vă faceţi griji. Dar dacă a devenit rutină zilnică să vă treziţi obosit, ar putea fi vorba despre un obicei nesănătos sau chiar despre o afecţiune medicală nediagnosticată.

Prima pe lista vinovaţilor este inerţia de somn. Termenul se referă la tulburările cognitive şi senzorio-motorii care apar imediat după trezire. Dacă vă treziţi brusc dintr-un somn profund vă puteţi confrunta cu ameţeli, dezorientări, dificultăţi de concentrare şi atenţie sau chiar dificultăţi de executare a unor sarcini motorii minore.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl. Datorită ingredientele sale ajută la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea calităţii somnului, fiind un remediu eficient pentru insomnie.

obosit, somn,

Obiceiurile din ritualul de somn

Există mai multe obiceiuri nesănătoase care pot duce la scăderea calităţii somnului, precum: lipsa unui program de somn (aceeaşi oră de culcare şi de trezire); un somn de după-amiază prea lung; utilizarea telefoanelor, tabletelor etc. înainte de culcare; diverşi factori de mediu: gălăgia, lumina, salteaua de pat şi perna inconfortabile.

Greşeli ce ţin de stilul de viaţă

  • Lipsa exerciţiilor fizice. Sportul favorizează somnul odihnitor, mai ales atunci când este efectuat în mod constant. Însă, este indicat să nu faceţi exerciţii fizice intense înainte de culcare.
  • Urinarea frecventă în timpul nopţii. Dacă experimentaţi acest lucru, este necesar să evitaţi consumul de lichide seara. Dacă problema persistă, este necesar să mergeţi la medic pentru a determina cauza.
  • Consumul de alimente grase sau picante înainte de culcare poate cauza apariţia unor simptome digestive ce pot tulbura somnul.
  • Consumul de cafea, ciocolată sau alcool înainte de culcare, deoarece sunt stimulante ale sistemului nervos şi poate determina apariţia insomniei şi a altor tulburări de somn.

Cum ne ajută hormonii să avem un somn liniştit

Obosit dimineaţa? Afecţiunile medicale „vinovate“

Persoanele care au un stil de viaţă sănătos şi care se trezesc frecvent obosite, s-ar putea confrunta cu afecţiuni medicale, precum:

  • Apneea în somn – întreruperea periodică a respiraţiei în timpul somnului. Este necesar să mergeţi la medic pentru mai multe investigaţii şi tratament pentru a evita complicaţiile cardiace şi de altă natură.
  • Insomnia – dificultatea de a adormi sau de a menţine starea de somn. Insomnia poate fi pe termen scurt (acută) sau poate dura mai mult (cronică). De asemenea, poate apărea şi dispărea.
  • Sindromul picioarelor neliniştite – mişcarea necontrolată a picioarelor în timpul somnului, ce poate întrerupe somnul unei persoane.
  • Mioclonia nocturnă – mişcarea involuntară a membrelor în timpul nopţii. De obicei sunt mai afectate membrele inferioare decât cele superioare. Mişcările apar la fiecare 15-40 secunde, ceea ce favorizează întreruperea somnului.
  • Bruxismul sau scrâşnitul din dinţi poate apărea în timpul somnului şi poate cauza dureri de cap, distrugerea dinţilor şi a gingiilor, dureri de urechi şi tulburarea somnului.
#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.