Daca va ganditi sa faceti o schimbare in meniul de Craciun, trei dintre cei mai cunoscuti bucatari din Romania va vin in ajutor. Chefi de renume va ofera cateva variante de mancaruri pe cat de gustoase si apetisante, pe atat de simplu de preparat, adevarate alternative la bucatele traditionale pe baza de carne.
Horia Virlan va propune o salata de conopida cu sos de mustar
Ingrediente: o conopida mare, rupta in buchetele, o jumatate de pahar de ulei de masline, zeama de la o jumatate de lamaie, o lingurita de otet, o lingura de mustar, sare si piper alb, verdeata tocata marunt (optional).
Mod de preparare: puneti la fiert 2 litri de apa cu putina sare si, cand clocoteste, adaugati conopida. Lasati-o sa fiarba la foc iute timp de 12-14 minute, pana cand cotorul este moale, apoi treceti-o sub jet de apa rece si scurgeti-o bine. Amestecati intr-un bol mustarul, otetul, zeama de lamaie, sarea si piperul, apoi adaugati conopida in acest sos.
Nicolai Tand va indeamna sa incercati legume ratatouille
„Cand am facut reteta asta m-am gandit la desenele animate Ratatouille. Si mama facea mereu reteta asta, dar cu legume din gradina ei”, spune pe site-ul sau Chef Nicolai.
Ingrediente: un dovlecel, o vanata, un ardei, o ceapa, un catel de usturoi, o lingura de bulion, ulei, sare, piper, foi de dafin si oregano proaspat.
Mod de preparare: se taie alimentele, se pune ceapa la calit, apoi se adauga pe rand legumele, se condimenteaza dupa gust si se lasa la foc aproximativ 30 de minute.
Ligia Pop va ofera o reteta de sarmale vegane
Ligia Pop este raw food chef (bucatar specializat in alimentatia vegana fara foc), consultant in nutritie (raw food) si autor a sapte carti tiparite. Ea ne ofera o alternativa la sarmalele traditionale romanesti, facute cu carne.
Ingrediente: foile de la doua verze murate, 500 g orez bio cu bob mic, 3 morcovi mari, 3 cepe, o radacina de patrunjel, 100 g faina de arahide crude sau 100 g faina de seminte de dovleac crude, ulei presat la rece, 2-3 linguri pasta de rosii, sare fara iod, cimbru, marar, busuioc.
Mod de preparare: se taie marunt ceapa, morcovii si radacina de patrunjel, se calesc in ulei si o cana de apa pana se inmoaie. Se stinge focul si se adauga orezul bine spalat, faina de dovleac sau de arahide, condimentele si sarea. Se amesteca bine si se umplu cu aceasta compozitie foile de varza, se ruleaza sarmalele si se pun intr-un vas, peste care se toarna 500 ml de apa amestecata cu pasta de rosii si doua linguri de ulei presat la rece. Totul se fierbe timp de 4-5 ore.
Iulia Dragu