Ficatul reprezinta un organ-cheie. Unul dintre principalele roluri este acela de filtru si detoxifiant al organismului, dar neutralizeaza si toxinele exo- si endogene, le inactiveaza si le elimina. In acelasi timp, sintetizeaza, secreta si metabolizeaza numeroase substante nutritive.
De aceea, este foarte important sa avem un stil de viata sanatos care sa permita ficatului sa functioneze in parametri normali. Astfel, este bine ca alimentatia sa includa preponderent fructe si legume proaspete (legumele cu frunze verzi ofera o protectie puternica pentru celula hepatica) si cat mai putin prelucrate termic, carne slaba, peste, uleiuri vegetale presate la rece, cereale integrale, produse apicole. Trebuie eliminate alimentele procesate din comert, mancarurile tip fast-food, grasimile saturate, mezelurile, afumaturile, bauturile energizante, fainoasele si zaharul.
Pentru mentinerea sanatatii ficatului, este foarte important sa nu consumati alcool in exces, doar cateva pahare pe saptamana. Totodata, este bine sa respectati perioadele de odihna, sa va oferiti momente de relaxare care sa inlature efectele negative ale stresului zilnic asupra organismului si, implicit, asupra ficatului. Exista o serie de plante care ajuta la detoxifierea hepatica, au rol hepatoprotector si hepatoregenerator.
Printre cele mai rapide si eficiente remedii din plante pentru sanatatea ficatului se numara:
1. Aramiu
Fructele de armurariu (contin silimarina) au o actiune complexa de detoxifiere la nivel hepatic si sangvin, imbunatatesc si stimuleaza digestia. Totodata, protejeaza si stimuleaza capacitatea de regenerare a celulelor hepatice lezate si ajuta la prevenirea epuizarii glutationului (proteina cu rol puternic antioxidant, ce intervine in procesul de protectie si detoxifiere hepatica). Studii recente au demonstrat actiunea antioxidanta si antitumorala a extractelor de armurariu. Se utilizeaza sub forma de:
- Comprimate, aproximativ 1-2 g/zi. Este indicat sa se utilizeze asocieri de mai multe substante ce actioneaza la nivelul diferitelor etape de detoxifiere hepatica: extract de armurariu, schizandra, ghimbir, anghinare, rostopasca, papadie, L-glutation, vitamina C, seleniu etc.
- Infuzie combinata (circa 1 l pe zi), pulbere (3-4 lingurite de 3 ori pe zi, tinute 10-15 minute sub limba, apoi inghitite cu apa). Se face o cura de aproape 30-45 de zile. Pentru potentarea efectelor, se administreaza in paralel cu pastura sau polen.
Detoxifierea ficatului. Ce mancam?
2. Anghinare
Este o planta deosebit de valoroasa pentru ficat. Are efect coleretic-colagog (stimuleaza secretia si excretia de bila) si imbunatateste digestia. Impulsioneaza excretia colesterolului prin bila si ajuta la normalizarea valorilor colesterolului si trigliceridelor sangvine. Anghinarea se administreaza sub forma de:
3. Rozmarin
Este o planta aromata mult utilizata in bucataria mediteraneeana. La nivel digestiv, are actiune de stimulare a producerii si excretiei de bila, antispastica, usurand digestia si scazand colesterolul. Are actiune antiinflamatoare hepatica si este un tonic al sistemului nervos. Rozmarinul poate fi folosit sub forma de:
- Ceai, infuzie din 1 lingurita frunze la o cana cu apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi.
- Tinctura, 1 lingurita diluata in 100 ml apa, de 3-4 ori pe zi.
- Extract din mladite de rozmarin: 50-70 picaturi în putina apa, o data pe zi, sau in asocieri.
Rozmarinul poate fi folosit cu succes ca adjuvant in: afectiuni hepatice si stomacale, balonari, colecistita, colici biliare, hepatice si intestinale, congestia ficatului, constipatie, digestie lenaa, dischinezie biliara, indigestie, inflamatia cronica a vezicii biliare si intoxicatii alimentare.
Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie