Scleroza multipla este o boala a sistemului nervos central, ceea ce inseamna ca afecteaza creierul si maduva spinarii. In cel mai comun tip – cunoscut sub numele de SM recidivanta, remitenta – simptomele apar si dispar: de la furnicaturi usoare pana la pierderea severa a vederii. Din acest motiv, ar putea dura ani sau chiar zeci de ani pana la obtinerea unui diagnostic corect.
De aceea, iata cateva simptome care pot da de banuit si care trebuie retinute pentru a le comunica medicului, chiar daca nu le mai prezentati in momentul in care ajungeti la cabinet.
- Oboseala
Aceasta poate aparea aproape zilnic, dar din pacate de multe ori este pusa pe seama programului incarcat de la serviciu sau a activitatilor zilnice.
- Amorteala
Aceasta poate aparea la nivelul fetei, la nivelul corpului sau bratelor si picioarelor, dar poate interfera si cu mersul pe jos.
- Furnicaturi
Apar adesea la degetele de la picioare, fie inainte de a adormi, fie chiar in timpul somnului, dar nu sunt suficient de puternice cat sa va trezeasca.
- Echilibru si coordonare
Problemele de circulatie sunt un semn distinctiv al sclerozei multiple. Oamenii pot raporta ca se simt slabiti dintr-o data sau ca obiectele le aluneca din maini.
- Spasme frecvente
Poate fi vorba atat de rigiditate, precum si de contractii musculare involuntare. Cel mai frecvent se poate simti o senzatie usoara de apasare in muschi sau dureri severe la nivelul picioarelor. Insa, uneori, simptomul poate fi intalnit si la nivelul bratelor.
- Probleme de vedere
Problemele la nivelul ochilor (fie ca e vorba de dureri, vedere dubla, incetosata sau altceva) sunt printre cele mai frecvente simptome timpurii ale sclerozei multiple, care trebuie sa determine persoana sa se prezinte la medic cat mai repede. Acestea pot influenta activitatea desfasurata sau pot fi deranjante in timpul sofatului.
- Senzatia severa de arsura la picioare sau fata
Persoana afectata explica adesea acest lucru ca si cand cineva ar injunghia-o cu un cutit in zona respectiva.
- Disfunctii ale vezicii urinare
Problemele vezicii urinare se pot manifesta in doua moduri, aparent opuse. Unii oameni au dificultati in golirea vezicii urinare. Asta inseamna ca urina ramane in vezica prea mult timp, ceea ce duce la infectii si disconfort. Alte persoane pot simti mereu nevoia sa mearga la toaleta, cu toate ca vezica este goala.
- Constipatie
Problema poate fi agravata in cazul in care persoana sufera, de asemenea, si de disfunctia vezicii urinare.
- Ameteli
Majoritatea le resimte dupa ce se ridica din pat sau de pe scaun si trebuie sa stea putin ca sa isi revina.
- Disfunctii sexuale
Fie este vorba de insuficienta lubrifiere a vaginalului, fie de incapacitatea de a atinge orgasmul sau de a mentine o erectie.
- Depresie
Modificarile produse in sistemul imunitar pot duce la depresie. Membrii familiei nu trebuie sa considere persoana are alte probleme la nivel psihic, ci sa inteleaga ca acesta este un simptom ca oricare altul si ca poate fi tratat, odata cu boala.
- Disfunctii cognitive
Acestea afecteaza peste 60% dintre persoanele cu scleroza multipla. De exemplu, o persoana poate avea probleme de focalizare sau multi-tasking.
- Anxietate
Poate implica si modificari ale dispozitiei si iritabilitate, consecinte ale depresiei.
- Schimbari emotionale
Aproximativ 10% dintre persoanele cu scleroza multipla sunt identificate cu o modificare neurologica, ce apare de obicei in tandem cu schimbarea la nivel cognitiv. Fie e vorba de tristete, fie de ras isteric.
- Tulburari de vorbire sau modificarea vocii
Este posibil ca pana la 40% dintre persoanele afectate de scleroza multipla sa vorbeasca prea tare sau prea incet, iar vocea poate suna ragusita sau nazala.
Cristina Ionescu