Cercetătorii au studiat legătura dintre activitatea fizică și reducerea mortalității în rândul pacientelor care au supraviețuit cancerului de sân. Specialiștii au constatat că nivelurile moderate sau ridicate de mișcare – echivalentul a aproximativ 15 minute de mișcare pe zi – au redus mortalitatea cu 60% în cazul femeilor care au fost diagnosticate cu cancer de sân, cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, potrivit statisticilor globale, și una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor.
În timp ce ratele de supraviețuire la 5 ani pentru femeile diagnosticate cu cancer de sân depășesc 90% în țările cu venituri ridicate, scenariul este cu totul diferit în țările cu un nivel de trai scăzut și mediu. Spre exemplu, în state precum India și Africa de Sud, șansele de supraviețuire se situează între 66% și 40%. Însă un studiu recent, publicat în Jama Network Open, aduce noi speranțe printre persoanele diagnosticate cu cancer de sân.
Noile descoperiri susțin faptul că activitatea fizică poate fi asociată cu o scădere a riscului de cancer de sân. Cercetătorii sugerează că obiceiul de a face mișcare în mod regulat poate reduce mortalitatea cauzată de acest diagnostic.
5 simptome ale cancerului de sân ce pot trece neobservate
15 minute de activitate pe zi
Pentru studiu, cercetătorii au inclus 315 femei cu o vârstă medie de 71 de ani. Toate participantele erau membre ale unui plan de asistență medicală din California și fuseseră diagnosticate cu cancer de sân în stadiu incipient între anii 1996 și 2012. Pacientele au fost intervievate între 2013 și 2015 și au completat chestionare în care au detaliat cum își petreceau timpul liber, care erau nivelurile de activitate fizică și nivelurile de oboseală pe care le experimentau.
Pacientele au fost împărţite în trei grupe după nivelul de activitatea fizică pe care îl practicau: active; moderat active și insuficient de active – caracterizate prin activitate fizică ușoară sau mai puțin frecventă, pentru mai puțin de o medie de 15 minute pe zi. Ele au fost urmărite pentru o perioadă medie de 7,8 ani. Pe parcursul perioadei de studiu, 14,3% din totalul persoanelor participante, adică 45 dintre paciente, s-au stins din viață. Cinci au murit din cauza cancerului de sân.
După analizarea datelor, cercetătorii au constatat că ratele de mortalitate au fost de 12,9 la 1.000 de persoane în rândul participanților activi, 13,4 la 1.000 în rândul participanților moderat activi și 32,9 la 1.000 în rândul participanților insuficient de activi.
Riscul de mortalitate a fost cu 60% mai mic pentru femeile care erau moderat active și cu 58% mai mică pentru cele „active” în comparație cu persoanele insuficient de active.
Inițiatorii studiului au ținut să sublinieze că supraviețuitoarele cancerului de sân care fac exerciții fizice la un nivel moderat, cum ar fi mersul pe jos în fiecare zi timp de mai mult de 15 minute, pot avea aceleași beneficii de supraviețuire ca și cele care fac exerciții fizice mai intense.
Cum reduce activitatea fizică riscul de mortalitate
Însă cum poate reduce activitatea fizică riscul de mortalitate în rândul supraviețuitoarelor cancerului de sân, potrivit cercetătorilor?
Potrivit autorilor studiului, bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces la supraviețuitoarele cancerului de sân. Iar o activitate fizică mai intensă s-a dovedit a fi corelată cu o supraviețuire mai lungă.
Exercițiile fizice au efecte pozitive asupra organismului, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, reducerea inflamației, modularea insulinei și scăderea obezității. Aceste efecte pozitive asupra sănătății se pot aplica, de asemenea, la supraviețuirea după un diagnostic de cancer de sân. Supraviețuitoarele cancerului de sân care au făcut exerciții fizice în mod regulat au avut o stare de sănătate mai bună în general, care a contribuit la o viață mai lungă.
Activitatea fizică este, de asemenea, asociată cu o mai bună stare emoțională, care este adesea pusă la încercare de factorii de stres ai tratamentului împotriva cancerului și de incertitudinea asociată cu supraviețuirea în urma cancerului.
Concluziile studiului
Cercetătorii au explicat, însă, că există unele limitări în constatările lor. Ei nu au putut include informații despre regimul alimentar al participanților, despre care au remarcat că poate fi corelat cu exercițiile fizice.
Însă studiul de față se adaugă la dovezile științifice din ce în ce mai numeroase că activitatea fizică este o modalitate puternică de îmbunătățire a sănătății la supraviețuitorii de cancer. Iar consilierea privind activitatea fizică ar trebui să facă parte din toate planurile de îngrijire a supraviețuitorilor.