Vara a trecut, iar toamna si-a facut aparitia, impreuna cu schimbarile de temperatura, vant si ploi. In aceasta perioada de tranzitie este cel mai probabil sa va imbolnaviti de gripa sau raceala.
Iata, insa, care sunt cele 13 moduri prin care puteti tine la distanta imbolnavirea.
1. De fiecare data cand dati mana cu cineva, spalati-va pe maini dupa. Insa nu o faceti superficial: lasati apa sa curga din abundenta si spalati foarte bine nu doar palmele, ci si spatiul dintre degete, dar si fata dorsala a mainilor. Astfel, vor fi indepartati toti germenii.
2. Tineti mainile la distanta de ochi si nas. Acestea sunt cele mai frecvente porti de acces pentru germeni.
3. Mergeti devreme la culcare. Odihna suficienta este foarte importanta in general, insa importanta ei creste odata cu schimbarea vremii. Atunci cand sunteti obosit, corpul nu se poate apara la fel de bine, asa ca este recomandat sa dormiti intre 8 si 9 ore pe noapte.
4. Vaccinati-va din timp. Vaccinul antigripal va poate proteja de gripa, insa acesta trebuie efectuat inainte de venirea iernii, pentru a acoperi si perioada de toamna care este, de asemenea, la fel de periculoasa atunci cand vine vorba despre acest tip de afectiuni.
5. Inarmati-va cu alimente sanatoase. Probabil ca este dificil sa mancati sanatos in mod regulat, insa consumul de multe fructe si legume mentine functionarea sistemului imun. Prevenirea gripei si racelii prin aceasta metoda este mult mai usoara comparativ cu combaterea acestora.
6. Faceti exercitii fizice in mod regulat pentru a mentine functionarea corecta a sistemului imun.
7. Pastrati distanta fata de persoanele care tusesc sau stranuta, indiferent ca este vorba despre colegi sau familie.
8. Dezinfectati-va. Asigurati-va ca aveti la indemana un dezinfectant sau servetele umede pe baza de alcool
9. Renuntati la fumat. Fumatul creste riscul de infectii prin schimbarile structurale pe care le face in tractul respirator, scazand raspunsul imun. De asemenea, acesta distruge cilii (fibrele asemanatoare firelor de par) din nas, ceea ce creste riscul de infectii.
10. Schimbati gentile frecvent. Gentile,posetele sau rucsacurile strang germenii precum o facem si noi. Din acest motiv, exista sanse sa va reinfectati de fiecare data cand puneti mana pe o anumita geanta. In lunile reci, este recomandat sa purtati genti din materiale ce se pot sterge mai usor, in detrimentul celor din materiale textile. Sau cumparati mai multe.
11. Scapati de obiceiurile nesanatoase, precum rosul unghiilor. Germenii prefera sa se „cuibareasca” sub unghii, iar atunci cand le roadeti, ingerati toti germenii.
12. Incercati sa zambiti. Ultimele studii arata ca fericirea va poate ajuta. Sexul, gandirea pozitiva, joaca cu un animal de companie si alte activitati placute pot creste sistemul imun.
13. Atentie cum stranutati si tusiti. Este indicat sa stranutati si sa tusiti in plica cotului, in loc sa faceti acest lucru in palme. Mainile sunt principala sursa de germeni, iar aceasta metoda va impiedica imprastierea lor
Deja bolnav? Ce puteti face
Petreceti putin timp singur. Stati acasa si aveti grija de dumneavoastra. Incercati sa evitati contactul cu prea multe persoane, atat pentru odihna, cat si pentru a evita contagiozitatea.
Urmariti simptomele. Daca acestea se agraveaza in timp, consultati un medic. Probabil ca o simpla raceala s-a transformat in gripa si este nevoie de alt tip de tratament.
Consumati multe lichide. Deshidratarea poate sa apara cu usurinta, in special daca aveti febra sau vomitati. Optati pentru apa, supe si ceaiuri cu miere si lamaie.