Vara se apropie de sfarsit, iar vremea rece vine cu pasi repezi. In aceasta perioada, este foarte important sa ne intarim sistemul imunitar, iar acest lucru se poate face cel mai eficient prin dieta. Iata care sunt alimentele care intaresc sistemul imunitar:
1. Afinele
Unele studii au aratat ca extractul de afine blocheaza virusurile ce cauzeaza gripa. Aceste fructe sunt bogate in antioxidanti si au capacitatea de a lupta impotriva inflamatiei.
2. Coditele ciupercilor
Sunt bogate in seleniu si antioxidanti. Un nivel scazut de seleniu favorizeaza formele mai grave de gripa. Iar vitaminele B (riboflavina si niacina) ce se gasesc in ciuperci joaca un rol important in mentinerea unui sistem imunitar eficient. Studiile pe animale au aratat ca ciupercile au proprietati antivirale, antibacteriene si antitumorale.
3. Stridiile
Sunt bogate in zinc, ceea ce favorizeaza intarirea sistemului imunitar si proprietatile antivirale. De asemenea, sunt si afrodisiace. Un nivel scazut de zinc a fost asociat cu infertilitatea masculina.
4. Pepenele rosu
Hidratant si reconfortant, pepenele rosu este bogat intr-un antioxidant puternic, glutationa, ce intareste sistemul imunitar. Glutationa se gaseste in abundenta in pulpa de pepene, langa coaja.
5. Varza
Aceasta este o sursa de glutamina, ce intareste sistemul imunitar. Varza este un aliment usor si necostisitor ce se gaseste in mai multe forme (alba, rosie, chinezeasca) si poate fi adaugata in supe sau tocanite pentru a spori nivelul de antioxidanti din farfurie.
6. Migdalele
Este recomandat sa consumam un sfert de cana pe zi, ce acopera 50% din nivelul de vitamina E recomandat, care ajuta la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, sunt bogate in riboflavina si niacina, vitamine B ce va ajuta sa inlaturati efectele stresului.
7. Grapefruit
Acesta este bogat in flavonoizi – componente naturale ce activeaza sistemul imunitar. De asemenea, este bogat in vitamina C.
8. Taratele de grau
Sunt pline de nutrienti, precum zinc, antioxidanti si vitamine B, pe langa alte multe vitamine si minerale. De asemenea, taratele sunt o sursa bogata de fibre si grasimi bune.
9. Iaurtul degresat
Un iaurt pe zi poate reduce sansele de a raci. Urmariti etichetele pe care scrie “culturi vii si active”. Unii cercetatori afirma ca acesta stimuleaza sistemul imunitar pentru a lupta impotriva bolilor.
10. Usturoiul
Acesta ofera multi antioxidanti ce lupta impotriva infectiilor si intaresc sistemul imunitar. Pe lista tintelor usturoiului se afla si Helicobacter pylori , bacteria asociata cu aparitia ulcerului si a cancerului de stomac.
11. Spanacul
Acesta este bogat in nutrienti, precum acidul folic, ce ajuta organismul sa produca noi celule si sa repare ADN-ul. De asemenea, este bogat si in fibre, antioxidanti, precum vitamina C si multi altii.
12. Cartoful dulce
Precum morcovii, cartofii dulci sunt bogati in beta-caroten, un antioxidant ce inlatura radicalii liberi. De asemenea, cartofii dulci sunt bogati in vitamina A, ce incetineste procesul de imbatranire si poate reduce riscul de cancer.
13. Broccoli
Este usor de gasit la magazine si adaugat in diverse mancaruri. Broccoli intareste sistemul imunitar si contine vitamina A, C si glutationa. Adaugati pe langa acesta branza slaba pentru un surplus de vitamine B si D.
Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie