Adolescența este o perioadă dificilă care le poate da bătăi de cap tinerilor, dar și părinților. Schimbările fizice și psihice se pot manifesta ca niște adevărate avalanșe. Instabilitatea emoțională, problemele școlare și suferințele din dragoste sunt firești, însă, uneori, e posibil ca intensitatea lor să ajungă la un nivel greu de gestionat. În astfel de cazuri, este necesar ajutorul unui specialist.
Contrar prejudecăților, psihoterapia nu le este necesară adolescenților doar în cazul în care au probleme de sănătate mintală sau au trecut prin evenimente care le-au marcat viața. Discuțiile cu un psihoterapeut ar putea preveni transformarea problemelor minore în probleme majore. Uneori, chiar și câteva sesiuni de terapie pot face o mare diferență pentru bunăstarea generală a fiului sau fiicei dumneavoastră. În cadrul discuțiilor, adolescenții pot dezbate subiecte pe care, poate, le este teamă sau rușine să le aducă în atenţia părinților, precum dileme existențiale sau de identitatea sexuală; dar nu exclusiv.
1. Depresie
Tulburările de dispoziție sunt frecvente în perioada adolescenței. Din păcate, atunci când depresia nu este depistată și tratată la timp, poate dura până la maturitate. Dacă adolescentul dumneavoastră pare trist, iritabil sau retras, discutați cu medicul de familie. V-ar putea ajuta cu recomandări de specialiști. Un diagnostic precis și o intervenție timpurie sunt componentele cheie ale unui tratament eficient.
2. Anxietate
Deși este normal ca adolescenții să-și facă griji cu privire la anumite aspecte ale vieții lor, de multe ori, unii dintre ei încep să se îngrijoreze prea mult. Astfel, anxietatea intensă poate interfera cu școala sau viața socială, iar echilibrul tânărului va avea de suferit.
3. Probleme de comportament
Exmatriculările, internarea în centre de reeducare sau comportamentul agresiv nu sunt neapărat strigăte după atenție sau urmările unui anturaj nepotrivit. Ele pot fi simptome ale unor probleme mult mai grave. Un psihoterapeut ar putea ajuta la descoperirea potențialelor probleme de sănătate mintală sau a deficitului de abilități sociale care ar putea duce la comportamentul distructiv al adolescentului.
4. Abuz de substanțe
Drogurile și alcoolul sunt vicii pe care mulți adolescenți ajung să le experimenteze. De multe ori, din cauza anturajului, a unei traume sau a problemelor personale, aceștia simt nevoia să consume substanțe care le afectează profund viața. Un consilier în adicții este în măsură să evalueze dependența și vă poate îndruma spre cea mai eficientă metodă de tratament. Terapia individuală, terapia de grup și internarea într-o clinică de dezintoxicare sunt principalele opțiuni la care se apelează în funcție de gravitatea situației.
Singurătatea îi poate face pe adolescenţi să devină dependenţi de internet
5. Stresul
Pandemia de coronavirus, școala online, presiunea examenelor, dorința de a îndeplini așteptările părinților și viitorul incert în contextul epidemiologic sunt doar câteva dintre motivele care le-ar putea cauza stres adolescenților. Psihoterapia poate ajuta un tânăr să-și însușească tehnici de gestionare a stresului, abilități care îi vor fi utile de-a lungul întregii vieți.
6. Problemele școlare și sociale
În fiecare an, bullyng-ul ajunge să dea naștere unor adevărate drame. La baza acestora se află agresiuni, excludere socială, hărțuire, umilire în public sau răspândirea zvonurilor false. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, România se află pe locul al treilea, la nivel european, în ceea ce privește amploarea fenomenului. Totodată, notele mici și relația cu unii profesori le pot cauza probleme tinerilor.
Bullying-ul, fenomenul care ne poate afecta pe toţi
7. Problemele cu legea
Furtul, bătăile sau tulburarea liniștii publice sunt doar câteva dintre motivele pentru care adolescenții pot avea probleme cu legea. Psihoterapia îi poate ajuta pe tineri să ia decizii cu mai multă răspundere, astfel încât să poate fi prevenite sancțiunile date de autorități și devoltarea unui comportament distructiv.
8. Stimă de sine scăzută
Social media, bullying-ul, anturajul, lipsa comunicării în familie sau abuzul de orice fel sunt principalii factori care îi pot determina pe adolescenți să nu aibă încredere în propria persoană. De multe ori, în lipsa intervenției unui specialist, situația poate degenera în consum de substanțe sau eșec academic.
9. Traumele
Fie că este vorba despre o experiență care presupune un pericol de moarte sau un abuz sexual, traumele de orice fel pot avea un impact profund pe tot parcursul vieții unui adolescent. Terapia poate crește rezistența psihică și reduce treptat încărcătura emoțională pe care a creat-o experiența respectivă.
10. Pierderea unei persoane dragi
Adolescenții se comportă diferit față de adulți când vine vorba despre acceptarea pierderii unei persoane dragi. Psihoterapia individuală, familială sau de grup îi poate ajuta pe tineri să își accepte și gestioneze sentimentele, dar și să înțeleagă situația.
Alte motive în favoarea psihoterapiei la adolescenţi
Adolescenții nu trebuie neapărat să se confrunte cu simptome specifice bolilor mintale sau probleme cu legea pentru a beneficia de psihoterapie. Iată câteva dintre motivele pentru care acestora le-ar prinde bine o discuție cu un specialist:
- nevoia de a discuta despre sexualitate, orientare sexuală sau identitate de gen
- acceptarea unei dizabilități
- dificultățile de adaptare la anumite schimbări din viață
- tulburările de alimentație
- sentimentul de singurătate
- separarea de părinți
- divorțul părinților
- gândirea negativă
- relațiile romantice
- eșecurile sentimentale
- auto-vătămarea
- găsirea identității
- dificultăți în a face față unei probleme de sănătate
- discriminarea.