Sunteti invidiosi pe cei din jur care parca stralucesc si debordeaza de sanatate, in timp ce dumneavoastra dardaiti de frig, va curge nasul intruna, iar stranutul si tusea nu va dau pace? Acum nu mai aveti motive sa va uitati urat la cei „imuni”, deoarece am aflat zece secrete pe care acestia le aplica pentru a preveni afectiunile respiratorii atat de frecvente in sezonul rece.
Ca sa scapati de raceala, antrenati-va corpul
O sesiune prelungita de exercitii fizice poate imbunatati circulatia periferica si va creste numarul de celule albe din organism, ce constituie mecanismul principal de aparare impotriva bacteriilor, virusurilor si parazitilor.
Igiena dentara joaca un rol esential in prevenirea racelii
Perierea regulata a dintilor si gargara cu o apa de gura antiseptica sunt activitati simple ce pot mentine sanatatea cavitatii bucale, dar pot asigura si prevenirea impotriva unor boli mai grave, cum ar fi diabetul, sau cele ale sistemului respirator si cardiovascular.
Un mar pe zi tine medicul la distanta!
Antioxidantii care se gasesc in mere, precum quercitina, contribuie la intarirea sistemului imunitar, prevenind aparitia problemelor respiratorii.Intr-un studiu al cercetatorilor americani s-a descoperit ca rolul quercitinei se poate extinde si la nivelul creierului, avand capacitatea de a creste vigilenta mentala si de a imbunatati timpul de reactie.
O viata sanatoasa fara stres
Incetati sa va mai faceti griji din orice fleac! Se pare ca teama constanta de neprevazut poate creste nivelurile de cortizol si epinefrina, hormoni de stres care pot slabi imunitatea organismului.
Pentru prevenirea racelii, nu uitati de vitaminizare in perioada iernii
Exista o crestere la nivel mondial a numarului de persoane care nu au suficienta vitamina D in organism, usor asimilata din alimente sanatoase ca pestele, ouale, laptele etc., dar si din suplimentele alimentare disponibile in farmacii. Tandemul de vitamina D cu vitamina C poate lupta eficient impotriva racelilor, stimuland imunitatea.
Optimizare psihica si gandire pozitiva
„Nu am timp sa ma imbolnavesc”! Cam asa ar trebui sa ne motivam si sa gandim pentru ca, se pare, fiecare gand este insotit de un lant de reactii biochimice in organism. Astfel, o atitudine pozitiva poate creste nivelul de oxid nitric (monoxid de azot) care ajuta la echilibrarea neurotransmitatorilor, imbunatatind imunitatea si circulatia sangelui in organism.
Meditatia, solutia ideala pentru un corp sanatos
Practicile de meditatie si tehnicile de respiratie realizate in salile specializate sau in confortul casei pot oferi armonie sanatatii fizice si emotionale. O minte calma inseamna un corp mai calm!
Iesiti mai des cu prietenii
Anumiti factori de personalitate pot fi asociati persoanelor care nu se imbolnavesc decat rareori. Se pare ca persoanele extrovertite care prefera iesirile dese cu prietenii dezvolta imunitate la anumite virusuri, fiind mai putin expuse dezvoltarii afectiunilor respiratorii.
De cate ori v-ati spalat astazi pe maini?
Desi igiena stricta a mainilor este un lucru evident pentru oricine, studiile arata ca majoritatea dintre noi nu sunt chiar atat de vigilenti cand vine vorba de spalatul pe maini dupa folosirea toaletei.
Pentru a preveni bolile, este important sa va spalati pe maini frecvent, iar cel mai eficient mod de a evita agentii patogeni este spalarea riguroasa cu sapun timp de 20 de secunde, recomanda specialistii din cadrul Centrului American pentru Preventia si Controlul Bolilor.
Opt ore de somn sau adio raceala!
Somnul reprezinta una dintre cele mai importante moduri de a ne mentine sanatatea. Un somn linistit, fara intreruperi, creste nivelul de melatonina si fortifica sistemul imunitar… unde mai pui si ca este o activitate mai mult decat agreata de majoritatea dintre noi.
Paula Rotaru
Sursa: www.webmd.com