Ritmul de viata agitat face ca oboseala sa devina parte din vietile noastre. Surmenajul si stresul sunt principalii vinovati. Insa prevenirea oboselii este cea mai buna arma impotriva instalarii acesteia. Noi va ajutam cu cateva sfaturi privind igiena vietii.
Aflati aici care sunt principalele 10 metode de prevenire a oboselii si de ce sunt acestea eficiente.
1. Luati o cina usoara!
Dati cina copioasa pe un mic-dejun copios, care sa va asigure aportul energetic si vitaminic pentru intreaga zi. O cina prea bogata dauneaza calitatii somnului. Iar un somn sanatos este cel mai bun aliat al vostru impotriva oboselii. Digestia este mai lenta seara, din cauza resurselor scazute de energie. Alimentele consumate la cina vor stationa mai mult in stomac, unde vor fermenta, ceea ce va duce la formarea de gaze, la balonare, senzatii care nu va vor permite sa va odihniti corespunzator.
2. Adoptati o alimentatie variata si echilibrata!
Alimentatia noastra trebuie sa acopere toate nevoile organismului, de aceea este recomandat sa fie bogata in proteine, vitamine, saruri minerale si oligo-elemente. Daca aveti o alimentatie dezechilibrata, bogata in alimente grase si dulci si saraca in fructe, legume, carne si lactate, carentele de vitamine si de minerale isi vor pune amprenta asupra sanatatii voastre fizice si psihice. Acestea sunt cel mai de temut dusman al sanatatii si cel mai bun prieten al oboselii.
3. Dormiti suficient!
Nu trebuie sa dormiti nici prea mult, nici prea putin, ci atat cat este necesar pentru ca organismul vostru sa se refaca. Fiecare organism are propriile nevoi: unii dintre noi se simt odihniti dupa 6 ore de somn, altii dupa 8 sau 10 ore.
4. Respectati orarul de somn!
Este o mare greseala sa nu respectati seara de seara aceeasi ora de culcare, intrucat ceasul biologic este puternic afectat de aceasta inconsecventa, iar de aici pana la oboseala nu e decat un pas. Seara, primul cascat ar trebui sa fie semnul ca a sosit ora de culcare. Daca ignorati momentul in care cu siguranta ati putea adormi, riscati sa va confruntati cu o asteptare de pana la 2 ore inainte de a va cuprinde somnul din nou. Si asta nu face decat sa va ingreuneze trezirea.
5. Nu luati grijile cu voi in pat!
N-are niciun rost ca mintea sa va fie populata de imaginea sefului, a problemelor de la serviciu, a copiilor sau a problemelor familiale inainte de a adormi. Nu veti face decat sa va agitati, iar starea de agitatie cu siguranta nu va va ajuta sa aveti un somn linistit. Dormitorul trebuie sa fie un loc in care sa va gasiti linistea. Oricum, problemele isi gasesc mai usor rezolvarea ziua, cu mintea odihnita.
6. Cereti ajutorul!
Inconjurati-va de persoane de incredere, la care sa puteti apela atunci cand vreti sa va odihniti si care sa nu va insele asteptarile si sa va ajute in rezolvarea problemelor. Retineti ca nimeni nu este indispensabil si lucrurile pe care le faceti voi pot fi facute cel putin la fel de bine si de cineva apropiat in care aveti incredere.
7. Organizati-va!
Weekendurile voastre incep sa semene cu maratoanele? Faceti curatenie, spalati, calcati, faceti cumparaturi, va ajutati copiii la teme, finalizati sarcinile de serviciu, va intalniti cu prietenii… iar luni sunteti mai obositi decat erati vineri, dupa o saptamana de munca. Incercati sa repartizati activitatile pe care le aveti in weekend pe tot parcursul saptamanii, implicati-va partenerul, faceti-va un plan saptamanal in care sa alternati momentele de odihna cu cele active. Iar adevaratele momente de destindere, pastrati-le pentru weekend!
8. Faceti sport!
Oboseala este in stransa legatura si cu viata sedentara. Uitati de computer macar in weekend si faceti o plimbare lunga prin parc sau practicati un sport care va place. E important sa alegeti o forma de activitate fizica pe care sa o practicati cu placere pentru a nu o resimti ca o corvoada si, pe cale de consecinta, pentru a nu va reintoarce la vechile obiceiuri… sedentare.
9. Invatati sa spuneti “nu” copiilor!
Copiii stiu sa speculeze slabiciunile parintilor si sa profite de acestea pentru a-si atinge scopurile. Insa nu va veti transforma in parinti rai sau iresponsabili daca va veti afirma in fata lor nevoia de odihna. Lasati-i in grija bunicilor sau a altor rude apropiate, lasati-i sa se joace sau dati-le carti sa citeasca si ocupati-va pentru cateva ore si de voi!
10. Relaxati-va!
O baie cu spuma, aromaterapie, cateva respiratii abdominale, un masaj de relaxare sunt excelente metode antistres si antioboseala de care ar fi chiar pacat sa va privati. Nu considerati ca va pierdeti timpul punand in practica toate aceste lucruri enumerate mai sus. Timpul pe care il alocati ingrijirii propriei persoane nu e niciodata pierdut.
Oana Anghel
Sursa: doctissimo.fr