Revista care te menține sănătos

Digestie

10 sfaturi pentru a evita o intoxicație alimentară în vacanță

Ecaterina Lupaşcu; Surse: nationalgeographic.com, cdc.gov, tmb.ie, outsideonline.com
10 iulie 2024
Share
10 sfaturi pentru a evita o intoxicație alimentară în vacanță

Nu lăsați graba, neatenția, foamea sau setea să vă strice vacanța! O intoxicație alimentară poate transforma rapid o călătorie plăcută într-o experiență neplăcută, chiar periculoasă.

Un studiu publicat de National Geographic arată că, la nivel global, între 30% și 70% dintre persoanele care călătoresc, suferă de intoxicație alimentară în timpul sau imediat după încheierea voiajului.

Intoxicația alimentară nu face discriminare între țări mari sau mici, zone sărace sau dezvoltate, cabane izolate în munți sau stațiuni ultramoderne. Poate lovi pe oricine, oriunde, indiferent de condițiile de călătorie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul de mâini antibacterian cu aloe vera Genera, care curăţă pielea instant, fără clătire.

Intoxicație alimentară, simptome

Simptomele de intoxicație alimentară pot varia în funcție de agentul patogen implicat (bacterii, virusuri, paraziți). Dar și de cantitatea de toxină ingerată. Totuși, există o serie de simptome comune, care apar în majoritatea cazurilor de intoxicație alimentară:

  • greață și vărsături;
  • diaree;
  • crampe abdominale și dureri de stomac;
  • febră;
  • slăbiciune și oboseală.

Cazurile simple de intoxicație alimentară durează câteva ore, cele mai grave și până la o săptămână.

Diareea și vărsăturile sunt însă răspunsul imunitar natural al organismului pentru a elimina toxinele. De aceea, un prim sfat ar fi ca, indiferent de destinație sau durata călătoriei, să aveți întotdeauna în bagaje medicamente antidiaree și antigreață. Pentru febră și durere, puneți în trusa de urgență și analgezice și antipiretice.

intoxicatie alimentara, intoxicatie, diaree, varsaturi, greata,

Cum să evitați o intoxicație alimentară: 10 sfaturi pentru o vacanță fără griji

Pentru a evita riscul unei intoxicații alimentare și a vă bucura pe deplin de vacanță, este recomandat să urmați câteva sfaturi legate de modul în care mâncarea este păstrată și servită.

1. Preparatele locale sunt deliciul și o parte importantă din experiența unei vacanțe. Alegeți să mâncați la terasele și restaurantele aglomerate sau frecventate de localnici. Acestea sunt de obicei mai sigure și oferă mâncare proaspătă.

2. Evitați alimentele nepreparate termic, pentru a reduce riscul de intoxicație alimentară. Optați pentru alimente gătite bine și fierbinți, astfel încât să fie proaspete și lipsite de bacterii.

3. Atenție la alimentele de pe liniile de autoservire (bufet). Verificați dacă mâncarea este păstrată la temperaturi adecvate. Alimentele din linia caldă trebuie să fie fierbinți, iar cele care se consumă reci trebuie să fie păstrate la temperatura corectă. Evitați alimentele care au stat prea mult timp la temperatura camerei, pentru a preveni riscul de contaminare și intoxicație alimentară.

4. Fructele și legumele sunt mai sigure dacă le puteți curăța singuri. Evitați fructele și legumele deja tăiate, deoarece acestea pot fi contaminate și pot cauza intoxicație alimentară.

5. Fiți prudenți când cumpărați mâncare de la tonete stradale sau vânzători ambulanți. Asigurați-vă că mâncarea este preparată în condiții de igienă corespunzătoare pentru a evita riscul de intoxicație alimentară.

6. Tot pentru a reduce riscul de intoxicație alimentară, beți, pe cât posibil, doar apă îmbuteliată. La fel, dacă pregătiți hrană pentru bebeluși, folosiți o sursă sigură de apă.

7. Atenție la gheață! Evitați cuburile de gheață dacă nu sunteți sigur de sursa apei din care au fost făcute, deoarece acestea pot fi contaminate și pot duce la intoxicație alimentară în vacanță.

8. La munte, localnicii vând adesea produse din propria gospodărie, inclusiv lapte proaspăt muls, ceea ce poate fi tentant pentru mulți. Fiți precauți în alegerea acestor produse și asigurați-vă că totul este igienic, pentru a evita orice risc de intoxicație alimentară

9. Înghețata este un deliciu răcoros, binevenit în zilele toride de vară. Fiți atenți când o alegeți și evitați să cumpărați, dacă pare să fi fost recongelată, deoarece aceasta poate cauza intoxicații alimentare.

10. Și nu în ultimul rând, oricât de prețioasă pare a fi apa în locurile în care ați ajuns, mai ales în drumeții, spălați-vă frecvent pe mâini. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, utilizați un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, pentru a reduce riscul de intoxicație alimentară în timpul vacanței.

Pe foarte scurt, precauția înainte de plăcerea gustului și atenția la igienă pot face diferența dintre o vacanță reușită și una afectată de probleme de sănătate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista Simeticonă, capsule moi. Simeticona reduce tensiunea superficială a bulelor de gaz din intestine, favorizând astfel fuziunea şi evacuarea respectivelor bule. Datorita acestui mecanism fizic de acţiune, simeticona ameliorează senzaţia de plenitudine, balonare şi eructaţie.

intoxicatie alimentara, intoxicatie, diaree, varsaturi, greata,

Intoxicație alimentară, tratament

Dacă, în ciuda atenției acordate, se poate întâmpla să suferiți o intoxicație alimentară în timpul vacanței, nu intrați în panică! În majoritatea cazurilor, apreciază medicii, simptomele se rezolvă în aproximativ 24 de ore. Iar cu puțină grijă, va rămâne doar o amintire de povestit.

Ce măsuri de primă urgență ar trebui să luați? Pentru că intoxicația alimentară vă poate face să vă simțiți slăbiți și epuizați, în primul rând trebuie să luați o pauză de la programul de vacanță și să vă odihniți. Este extrem de important să dormiți și să beți multă apă, pentru a compensa pierderile de lichide și somn cauzate de diaree și vărsături.

În funcție de simptome, puteți lua medicamente pentru a reduce febra, durerile abdominale sau alte disconforturi. Medicamentele antidiareice pot fi de ajutor pentru gestionarea diareei.

Dacă simptomele sunt severe sau persistă, căutați cel mai apropiat cabinet sau spital, este recomandat să consultați un medic pentru evaluare și tratament adecvat.

Intoxicația alimentară și diareea călătorului

Unii turiști se plâng însă că, deși sunt atenți la alegerile lor alimentare, se confruntă în vacanțe cu episoade de scurtă durată, caracterizate prin scaune moi și crampe abdominale. Este o problemă destul de des întâlnită în timpul călătoriilor, de aceea medicii o numesc diareea călătorului.

Diareea călătorului este o afecțiune gastrointestinală ale cărei cauzele comune includ bacterii, viruși și paraziți, riscul fiind mai mare în zonele cu practici de igienă mai puțin riguroase. Există însă dovezi care sugerează că administrarea probioticelor înainte și în timpul călătoriilor ar putea ajuta la reducerea riscului unor astfel de infecții digestive, inclusiv a intoxicațiilor alimentare.

Probioticele, bacteriile „bune”, contribuie la menținerea echilibrului florei intestinale și sprijină răspunsul imunitar al organismului, ajutându-l să combată mai eficient bacteriile și alți agenți patogeni, inclusiv cei care cauzează intoxicații alimentare. Astfel, probioticele reprezintă o soluție sigură și eficientă pentru fortificarea organismului împotriva intoxicațiilor alimentare și prevenirea neplăcerilor în timpul vacanței.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.