Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata la nivelul gatului, la mijloc. Aceasta reprezinta principala glanda ce stabileste metabolismul si are atat roluri majore, cat si minore in fiecare dintre functiile corpului. Glanda tiroida este mica, insa are o importanta majora.
Daca tiroida nu functioneaza corespunzator, nici corpul nu va functiona.Se estimeaza caaproximativ 25 de milioane dintre americani au o afectiune tiroidiana, iar jumatate dintre acestia nici nu stiu de existenta ei. 90% dintre afectiunile tiroidiene sunt diagnosticate ca fiind hipoactive, denumite hipotiroidism. Din pacate, simptomele sunt vagi, iar medicul trebuie sa urmeze mai multi pasi pentru a diagnostica exact o afectiune a tiroidei. Aceasta are de suferit in momentul in care exista un dezechilibru in productia de hormoni tiroidieni.
Simptome ce pot aparea in cazul unei afectiuni tiroidiene
Daca stiti simptomele ce pot aparea intr-o afectiune tiroidiana, atunci puteti face o vizita medicului endocrinolog si sa i le comunicati, pentru a beneficia de investigatii amanuntite si de un diagnostic corect. Iata care sunt simptomele care se pot manifesta in cazul unei afectiuni la tiroida:
- Schimbari de dispozitie, anxietate sau depresie.
- Oboseala permanenta, chiar daca aveti un somn de opt ore pe noapte.
- Tulburari hormonale, precum menstruatii neregulate sau scaderea libidoului.
- Crestere in greutate sau inabilitatea de a pierde kilogramele in plus.
- Maini si picioare reci.
- Constipatie.
- Dureri musculare sau articulare.
- Piele uscata, fragilitatea unghiilor, caderea parului.
- Sforait sau umflarea gatului.
- Pierderea memoriei sau dificultati la concentrare.
Afectiunile tiroidiene sunt, in general, mai des intalnite la femei decat la barbati. De cele mai multe ori, femeile ignora simptomele, punandu-le pe seama altor afectiuni (menopauza sau depresie). De asemenea, exista un risc crescut de a prezenta afectiuni tiroidiene dupa sarcina.
Investigatii necesare
Glanda tiroida secreta mai multi hormoni. Este recomandat sa faceti urmatoarele dozari hormonale, pentru a stabili impreuna cu medicul specialist daca aveti sau nu o problema cu glanda tiroida:
- TSH – hormonul de stimulare tiroidiana;
- Free-T4 – hormonul tiroidian ce are efecte asupra metabolismului general, insa este si un element fiziologic al circuitului de reglare a glandei tiroide. Free-T4 se determina impreuna cu TSH atunci cand se suspecteaza afectiuni tiroidiene.
- Free-T3 – cauzeaza cresterea metabolismului si a temperaturii corpului.
- Reverse T3 – creste in conditii de stres.
- Anticorp anti-peroxidaza tiroidiana (TPOAb).
- Anticorpi anti-tiroglobulina (TgAb).
Dozarea acestor anticorpi ajuta la diagnosticarea unei afectiuni tiroidiene autoimune, precum tiroidita Hashimoto.
Cum puteti imbunatati functia glandei tiroide?
Daca suspectati ca aveti o afectiune tiroidiana sau daca vreti sa preveniti instalarea acesteia, puteti apela la urmatoarele metode care va pot ajuta:
- Renuntati la produsele care contin gluten.
- Luati suplimente cu iod si tirozina, doar la recomandarea medicului.
- Reduceti stresul, prin yoga sau alte metode de relaxare.
- Luati multivitamine.
- Asigurati-va ca dormiti intre 7 si 9 ore pe noapte.
- Nu exagerati cu consumul de crucifere (broccoli, varza, conopida).
- Imbunatatiti sanatatea intestinului.
- Reduceti cantitatea de fluor din dieta.
- Discutati cu medicul pentru a gasi cauza ce sta la baza afectiunii pe care o aveti si nu luati suplimente fara a-l consulta inainte.
- Incercati sa ganditi pozitiv.
Hormonii tiroidieni controleaza toate functiile vitale, precum ritmul cardiac, rata de metabolizare, digestia, dezvoltarea si mentinerea sanatatii celulelor si a tesuturilor, fertilitatea etc.