Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

10 semne ca sunteti insarcinata

31 august 2017
Share
10 semne ca sunteti insarcinata

Primele semne sau simptome ale sarcinii sunt acelea pe care femeia le experimenteaza odata ce menstruatia a intarziat. 7 din 10 femei se confrunta cu primele simptome mai serioase ale sarcinii incepand cu saptamana a sasea, insa acestea pot aparea chiar si mai devreme, de la patru saptamani.

Iata o lista cu 10 simptome pe care le-ati putea resimti daca ati ramas insarcinata.

Greturile, semn de sarcina

Starile de greata care apar mai ales dimineata sunt adesea prezente la femeile insarcinate. Aproximativ jumatate dintre femeile gravide au greata si varsaturi, iar 3 din 10 femei au stari de greata, fara a vomita insa. Greata puternica si varsaturile care persista de-a lungul sarcinii semnaleaza conditia numita hiperemeza de sarcina care poate necesita spitalizare.

Modificari la nivelul sanilor

Chiar de la inceputul sarcinii veti putea observa anumite modificari la nivelul sanilor. De obicei, sanii se umfla, sfarcurile devin foarte sensibile, li se poate schimba culoarea etc. Aceste simptome pot fi usor confundate cu modificarile care apar inaintea menstruatiei. De obicei, disconfortul dispare dupa primul trimestru de sarcina, pe masura ce organismul se obisnuieste cu schimbarile hormonale.

Oboseala

Si senzatia de oboseala poate fi un semn ca sunteti insarcinata. Aceasta oboseala dusa pana la epuizare apare ca urmare a nivelurilor de progesteron care cresc rapid. In plus, faptul ca va treziti noaptea pentru a merge la toaleta contribuie la agravarea starii de oboseala. Odata cu cel de-al doilea trimestru, oboseala incepe sa dispara, insa revine in ultimele luni de sarcina.

Aversiunea fata de mancare

Printre simptomele care apar atunci cand ramaneti insarcinata se numara si aversiunea fata de mancare. Anumite mirosuri, feluri de mancare va pot deranja olfactiv. Daca inainte adorati aroma cafelei, acum s-ar putea sa n-o mai suportati. Nu se stie exact cauza, insa ar putea fi un efect secundar al cantitatii de estrogen care creste rapid in organism.

Balonarea – printre simptome

Schimbarile hormonale care se produc la inceputul sarcinii pot da acea senzatie de balonare, intalnita si in perioada menstruatiei. De aceea, s-ar putea sa simtiti ca hainele va strang mai mult in jurul taliei, chiar si la inceputul sarcinii, cand modificarile fizice nu sunt foarte vizibile.

10 semne ca sunteti insarcinata

Schimbari bruste ale starii de spirit

Este un lucru obisnuit ca femeile gravide sa isi schimbe brusc starea de spirit, in parte din cauza modificarilor hormonale care afecteaza neurotransmitatorii (mesageri chimici din creier). Fiecare femeie raspunde diferit la aceste schimbari: unele sunt mai emotive, altele sunt deprimate sau anxioase.

Urinarea frecventa

La scurt timp dupa ce ati ramas insarcinata, modificarile hormonale determina un lant de evenimente care ridica rata fluxului sangvin prin rinichi. Astfel, vezica se umple mai repede si trebuie sa mergeti la toaleta mai des. Urinarea frecventa continua si se poate intensifica pe masura ce sarcina progreseaza.

Sangerarea usoara

Petele sau sangerarile vaginale ar putea fi un semn al faptului ca ovulul fertilizat a penetrat mucoasa uterina. Asta se intampla insa chiar la inceputul sarcinii. Una din patru femei se poate confrunta cu aceasta problema. Uneori poate fi si un semn al avortului spontan, asa ca ar trebui sa ii acordati o importanta deosebita.

Temperatura bazala ridicata

Temperatura bazala este temperatura corpului dimineata, imediat dupa ce v-ati trezit. Femeile care incearca sa ramana insarcinate se folosesc de temperatura bazala pentru a-si da seama cand sunt la ovulatie. In general, temperatura bazala este mai ridicata in perioada fertila pana la menstruatie. Daca ramane crescuta si dupa doua saptamani, ar putea fi un semn ca sunteti gravida.

Probleme de respiratie

Daca ramaneti fara suflu atunci cand urcati scarile, s-ar putea sa fiti insarcinata. Fatul care se dezvolta are nevoie de oxigen, iar situatia poate continua pe tot parcursul sarcinii, mai ales ca, la un moment dat, fatul pune presiune asupra plamanilor si diafragmei.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.